PCRM dă un ultimatum alianţei de guvernare pentru discuţii privind alegerea preşedintelui

Alianţa de guvernare are la dispoziţie zece zile pentru dizolvarea actualei puteri şi demararea discuţiilor cu Partidul Comuniştilor (PCRM) pentru alegerea preşedintelui Republicii Moldova, a anunţat miercuri liderul PCRM, Vladimir Voronin.

220 afișări
Imaginea articolului PCRM dă un ultimatum alianţei de guvernare pentru discuţii privind alegerea preşedintelui

Liderul PCRM, Vladimir Voronin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

După dublul eşec de alegere a preşedintelui, Vladimir Voronin a propus trei condiţii actualei guvernări pentru depăşirea crizei politice: lichidarea Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE), formarea unei noi majorităţi parlamentare şi instaurarea unui alt Guvern, precum şi modificarea legii privind autorităţile locale, citat de Timpul în ediţia online.

"Nouă ne este clar dacă acest cvartet (AIE şi grupul Dodon) va reuşi sau nu să aleagă preşedintele, iar dacă îl va alege oricum nimic nu se va schimba, de aceea executivul trebuie înlocuit", a spus liderul PCRM.

Potrivit lui Vladimir Voronin, printre primele decizii ale Guvernului anticriză vor fi revizuirea politicii energetice, majorarea imediată a pensiei cu 20 la sută, micşorarea taxelor de studii şi anihilarea mafiei.

Astfel, dacă propunerile comuniştilor vor fi acceptate de alianţă, PCRM va purta discuţii cu reprezentaţii tuturor partidelor din Parlament pentru a identifica un candidat la funcţia de preşedinte, care însă nu trebuie să facă parte din partidele politice. "Candidatura preşedintelui trebuie susţinută de toate partidele, trebuie să ne aşezăm toţi la masă, sunt diferite variante de a alege preşedintele", a precizat Voronin.

Dacă se va ajunge la o înţelegere privind candidatul pentru preşedinţie, PCRM ar putea reveni la guvernare. "Dacă alegem preşedintele, împreună cu cei de care suntem mai aproape, poate cu PD, vom forma majoritatea guvernamentală", a declarat Voronin.

"Mai de stânga nu e nimeni în alianţă, de aceea noi ne uităm la lucruri absolut obiectiv", a răspuns Voronin fiind întrebat de ce ar alege să formeze majoritatea parlamentară cu PD, deşi a declarat că nu susţine candidatura preşedintelui PD, Marian Lupu, la funcţia de şef al statului şi că e nevoie de un preşedinte apolitic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici