PE: Expulzarea în masă a romilor şi colectarea datelor biometrice sunt "ilegale"

Rezoluţia adoptată joi de Parlamentul European atrage atenţia că expulzările în masă şi colectarea datelor biometrice sunt ilegale, subliniind că sunt încălcate prevederile Cartei Europene a Drepturilor Fundamentale, informează un comunicat oficial.

21 afișări
Imaginea articolului PE: Expulzarea în masă a romilor şi colectarea datelor biometrice sunt "ilegale"

PE: Expulzarea în masă a romilor şi colectarea datelor biometrice sunt "ilegale" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit rezoluţiei adoptate de socialişti, liberali, verzi şi comunişti, Franţa ar trebui să suspende imediat expulzările persoanelor de etnie romă. Eurodeputaţii au atras atenţia că prin colectarea datelor biometrice se încalcă prevederile Cartei Europene a Drepturilor Fundamentale.

PE respinge "orice declaraţii care corelează minorităţile şi imigraţia cu infracţionalitatea şi care dau naştere unor stereotipuri discriminatorii", exprimând îngrijorarea în legătură cu "retorica instigatoare şi vizibil discriminatorie" care a caracterizat discursurile politice în perioada în care au avut loc repatrierile romilor.

Exprimând îngrijorarea în legătură cu măsurile adoptate de Franţa şi de alte state membre UE, PE subliniază că expulzările în masă încalcă reglementările UE, fiind discriminatorii din punctul de vedere al apartenenţei etnice. În rezoluţia adoptată joi, eurodeputaţii îndeamnă factorii politici să renunţe la "retorica instigatoare", criticând pasivitatea Consiliului UE şi Comisiei Europene.

"Libertatea de circulaţie şi de şedere poate fi restricţionată din motive de ordine publică, siguranţă publică sau sănătate publică doar pe baza conduitei individuale, nu pe baza unor consideraţii de prevenţie generală sau care au legătură cu originea etnică şi naţionalitatea. Deciziile de expulzare trebuie analizate şi adoptate de la caz la caz, ţinând seama de circumstanţele personale, cu asigurarea unor garanţii procedurale şi unor posibilităţi de contestare", subliniază rezoluţia.

Potrivit rezoluţiei, situaţia romilor din Europa nu trebuie să afecteze viitoarea aderare a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.

Rezoluţia îndeamnă UE şi statele membre să promoveze integrarea romilor, subliniind necesitatea adoptării unei strategii comune la nivelul UE în acest sens.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici