Pedofilii vor putea fi urmăriţi pe viaţă în justiţia din Elveţia

Actele de pedofilie vor putea fi de acum cercetate în justiţia elveţiană fără limită de timp, ca şi crimele împotriva umanităţii, genocidul şi atacurile teroriste.

58 afișări
Imaginea articolului Pedofilii vor putea fi urmăriţi pe viaţă în justiţia din Elveţia

Preşedintele Asociaţiei "Marche Blanche", Christine Bussat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Alegătorii au votat duminică în cadrul unui referendum cu o majoritate de aproape 52 la sută pentru ca actele de pedofilie să nu mai fie vizate de nici o prescripţie, în cadrul unei consultări generale organizate la iniţiativa Asociaţiei "Marche Blanche", care militează împotriva pedofililor.

Guvernul ceruse un vot împotriva acestei măsuri, preconizând mai degrabă o prelungire a termenului de prescripţie, astfel încât victima să poată depune plângere până la vârsta de 33 de ani.

În acest vot, "emoţia este cea care a vorbit" în primul rând, a comentat presa elveţiană.

Partidul de dreapta UDC a fost singurul care s-a declarat în favoarea anulării prescripţiei "actelor de ordin sexual sau pornografic împotriva copiilor".

Acest referendum aminteşte de votul care a aprobat în 2004 principiul încarcerării pe viaţă a infractorilor sexuali consideraţi foarte periculoşi, consideră observatorii.

Însă anularea prescripţiei delictelor de pedofilie nu prezintă incompatibilităţi faţă de dreptul internaţional şi mai ales faţă de Convenţia europeană a Drepturilor Omului.

Membrii celor două camere ale Parlamentului vor trebui să definească ce este un "copil impuber", în condiţiile în care vârsta pubertăţii variază de la o persoană la alta, a remarcat ministrul pentru Poliţie şi Justiţie, Eveline Widmer-Schlumpf.

În opinia preşedintelui Asociaţiei "Marche Blanche", Christine Bussat, "legislatorul trebuie să fixeze vârsta pubertăţii pe baza expertizelor pediatrice". Asociaţia cere ca atingerile aduse integrităţii corporale sau vieţii copiilor să fie şi ele lipsite de prescripţie.

Va trebui stabilit de asemenea care delicte vor fi imprescriptibile.

"Vrem ca profesorii condamnaţi pentru acte de ordine sexuală asupra minorilor să nu mai poată lucra cu copii, ca pedofilii care şi-au ispăşit pedeapsa să fie urmăriţi psihologic şi ca delictul respectiv să nu fie niciodată şters din cazierul lor judiciar", a adăugat Bussat.

Imprescriptibilitatea actelor de pedofilie a fost una dintre cele trei probleme pentru care elveţienii au fost chemaţi să se pronunţe la referendum duminică.

Dintre celelalte două, referitoare la droguri, alegătorii au aprobat extinderea distruibuirii de către stat a heroieni pentru persoanele dependente de droguri aflate în evidenţe, dar s-au pronunţat împotriva dezincriminării canabisului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici