Pentagonul anunţă identitatea militarului american răpit de talibani - VIDEO

Pentagonul a anunţat duminică identitatea militarului răpit de talibani, după difuzarea unei înregistrări video în care acesta cere retragera trupelor străine din Afganistan.

28 afișări
Imaginea articolului Pentagonul anunţă identitatea militarului american răpit de talibani - VIDEO

Pentagonul anunţă identitatea militarului american răpit de talibani

Potrivit înregistării de 28 de minute, al cărei link a fost transmis unui corespondent AFP de către un purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahed, tânărul apare cu capul ras şi barbă fină, purtând o cămaşă tradiţională afgană, aşezat pe perne.

La Washington, Pentagonul a precizat că este vorba despre Bowe Bergdahl, în vârstă de 23 de ani.

Acesta este primul militar american capturat de talibani de la debutul intervenţiei internaţionale în Afganistan, la sfârşitul lui 2001.

Primele secunde ale clipului îl arată pe bărbat nervos, aproape îngrozit, enunţându-şi identitatea, confirmată de plăcuţele militare de identificare, prezentate în prim-plan. Ostaticul precizează că are 23 de ani, este originar din statul american Idaho şi a fost mobilizat la o bază din provincia Paktika, din sud-estul Afganistanului.

Armata americană a anunţat la 2 iulie că militarul fusese dat dispărut, cu trei zile înainte, dintr-o bază militară din Paktika. Ulterior, talibanii au confirmat că acesta a fost capturat, adăugând că era în stare de ebrietate.

La Kabul, un purtător de cuvânt al armatei americane a confirmat autenticitatea înregistrării, afirmând însă că aceasta reprezintă "un instrument de propagandă" al talibanilor.

"Armata americana condamna difuzarea acestei inregistrari de catre rebeli" si faptul ca acestia "il exploateaza pe militar pentru a face propaganda", a declarat el adaugand ca "fortele americane si cele ale coalitiei fac tot posibilul pentru a-l gasi pe militar si a-l aduce" inapoi in stare buna.

Acest caz s-a produs în timp ce trupele militare americane îşi intensifică operaţiunile împotriva talibanilor, în special în bastionul acestora din sud, în vederea securizării regiunilor instabile în perioada alegerilor prezidenţiale şi provinciale de la 20 august.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici