Pentagonul nu va distruge racheta chineză scăpată de sub control şi care ar trebui să reintre în atmosferă în acest weekend

  • Corpul rachetei lansată săptămâna trecută de China trebuie să aterizeze în următoarele zile şi nimeni nu ştie unde.
  • Este posibil ca acesta să se descompună la intrarea în atmosferă.
  • Nu este prima dată când China pierde controlul asupra unei nave spaţiale la întoarcerea pe pământ.
6181 afișări
Imaginea articolului Pentagonul nu va distruge racheta chineză scăpată de sub control şi care ar trebui să reintre în atmosferă în acest weekend
Şeful Pentagonului, Lloyd Austin, a asigurat joi, 6 mai, că nu va distruge racheta chineză care urmează să facă o reintrare necontrolată în atmosferă în acest weekend, dar a criticat voalat Beijingul pentru că a pierdut controlul asupra ei, notează Le Figaro.
 
"Potrivit ultimelor estimări pe care le-am văzut, este prevăzut pentru 8 sau 9 mai. În acest moment, nu avem planuri să distrugem racheta. Sperăm că va cădea undeva unde nu va face rău nimănui, posibil în ocean, sperăm,” a declarat ministrul Apărării SUA într-o conferinţă de presă. 
 
China a lansat săptămâna trecută primul dintre cele trei elemente ale staţiei sale spaţiale, „CSS”, care a fost alimentat de o rachetă Long March 5B. Corpul acestei rachete trebuie să aterizeze în următoarele zile şi nimeni nu ştie unde. După separarea modulului spaţial, lansatorul a început să orbiteze planeta într-o traiectorie neregulată, pierzând încet altitudine, făcând imposibilă orice predicţie despre punctul său de intrare în atmosferă dau despre punctul său de cădere.
 
Este posibil ca acesta să se descompună la intrarea în atmosferă şi, astfel, se vor prăbuşi doar resturi limitate. Şi dacă rămâne întreagă, planeta fiind 70% apă, există şanse mari ca racheta să se prăbuşească în mare, dar nu este sigur, fiind posibil să se prăbuşească într-o zonă locuită sau pe o navă.
 
Fără să numească autorităţile chineze, Lloyd Austin a sugerat că lansarea rachetei chineze nu a fost planificată suficient de atent. 
 
„Aceasta este o dovadă a faptului că, pentru aceia dintre noi care operează în spaţiu, există - sau ar trebui să existe - obligaţia de a opera într-un mod sigur şi atent şi de a ţine cont de toate aceste aspecte la planificarea operaţiunilor,”, a spus el.
 
Nu este prima dată când China pierde controlul asupra unei nave spaţiale la întoarcerea pe pământ. În aprilie 2018, un laborator spaţial Tiangong-1 s-a dezintegrat la reintrarea în atmosferă, la doi ani după ce a încetat să funcţioneze. Autorităţile chineze au negat că laboratorul a scăpat de sub control.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici