Pentagonul susţine că uciderea celor doi consilieri militari în Afganistan este inacceptabilă

Uciderea celor doi consilieri militari americani în Afganistan este inaceptabilă, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al Pentagonului, îndemnând autorităţile de la Kabul să protejeze mai bine forţele coaliţiei internaţionale aflate pe teren.

381 afișări
Imaginea articolului Pentagonul susţine că uciderea celor doi consilieri militari în Afganistan este inacceptabilă

Pentagonul susţine că uciderea celor doi consilieri militari în Afganistan este inacceptabilă (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Cel puţin doi consilieri militari americani din cadrul Forţei NATO în Afganistan (ISAF) au fost ucişi prin împuşcare sâmbătă, într-un atac la sediul Ministerului de Interne din Kabul, determinând NATO să îşi retragă personalul care lucrează în cadrul ministerelor afgane.

"Acest act este inacceptabil şi îl condamnăm cu cea mai mare putere", a declarat, citat într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării George Little.

El a anunţat că şeful Pentagonului Leon Panetta susţine decizia generalului John Allen, comandantul ISAF, de a retrage tot personalul şi a adăugat că ministrul afgan al Apărării, generalul Abdul Rahim Wardak i-a prezentat scuze, la telefon, secretarului american al Apărării.

Panetta "a apreciat acest apel (telefonic), a îndemnat Guvernul afgan să ia măsuri hotărâte pentru protejarea forţelor coaliţiei şi să pună capăt violenţelor din Afganistan", precizează Little în comunicat.

Wardak l-a asigurat pe Panetta de "cooperarea cea mai completă în vederea anchetării acestei tragedii", potrivit comunicatului. Ministrul afgan a promis, de asemenea, crearea unor "măsuri mai puternice destinate protejării personalului ISAF".

La cinci zile de la incinerarea unor exemplare de Coran în baza militară americană din Bagram, la nord de Kabul, violenţele continuau în această ţară. Talibanii au revendicat comiterea asasinatelor de la Ministerul de Interne de către un "erou", Abdul Rahman, afirmând că acesta a acţionat "împotriva lipsei de respect a invadatorilor faţă de obiectele sacre ale islamului".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici