Percheziţii în Marea Britanie şi anchetă la Paris în cadrul scandalului cărnii de cal

Scandalul produselor congelate din carne de cal ştampilate în mod fals ca "vită" a condus marţi la efectuarea unor percheziţii în Marea Britanie, la două întreprinderi suspectate că au furnizat carne de cal în loc de vită, şi la prima descoperire a unor produse frauduloase în Franţa.

858 afișări
Imaginea articolului Percheziţii în Marea Britanie şi anchetă la Paris în cadrul scandalului cărnii de cal

Percheziţii în Marea Britanie şi anchetă la Paris în cadrul scandalului cărnii de cal (Imagine: Shutterstock)

Aceste evenimente au avut loc cu o zi înaintea unei reuniuni de criză la nivel de miniştri, la Bruxelles.

În Franţa, marca franceză Picard a anunţat prezenţa dovedită a cărnii de cal în lasagna sa congelată. Picard este, de asemenea, afectată de scandal, care a condus la efectuarea de Parchetul din Paris a unei anchete preliminare pentru înşelătorie.

Analizele solicitate de Picard au confirmat existenţa unei fraude de amploare trecând pe la furnizorul Spanghero şi producătorul Comigel, ambele societăţi franceze.

Produsele lasagna ale mărcii Picard sunt primele vândute în Franţa în care a fost dovedită prezenţa cărnii de cal, după cele distribuite în Marea Britanie de Findus.

Ca măsură de precauţie, produse - mai ales ale Comigel - au fost retrase din mai multe lanţuri de supermarketuri franceze, olandeze şi elveţiene.

La Londra, Agenţia pentru siguranţă alimentară (FSA) a anunţat marţi că a efectuat, împreună cu poliţia britanică, percheziţii într-un abator englez şi într-o fabrică din Ţara Galilor, care trebuia să furnizeze carne de vită pentru kebabi şi hamburgeri, dar care este suspectată că a furnizat carne de cal.

Acest anunţ deschide calea unei filiere britanice de fraude care a condus la etichetarea "carne de vită" a cărnii de cal. Până în prezent, ancheta viza o filieră franco-română.

FSA "a suspendat activitatea celor două societăţi" şi consideră că abatorul englez a furnizat carcase de cal furnizorului galez de carne.

Aceste percheziţii sunt primele rezultate ale unui audit comandat de FSA "pentru toate abatoarele producătoare de carne de cal în Marea Britanie", după ce autorităţile irlandeze au descoperit, la mijlocul lui ianuarie, că hamburgeri vânduţi în supermarketurile Tesco în Marea Britanie şi în Irlanda conţineau carne de cal.

Lanţul de supermarketuri Waitrose a anunţat că va retrage chiftele preambalate, după ce a descoperit "urme de carne de porc". Tesco şi Aldi UK au retras, de asemenea, în ultimele zile, produse ca spaghete bolognese şi lasagna fabricate de Comigel, după ce a descoperit carne de cal în loc de carne de vită.

Aceste evenimente intervin cu o zi înaintea reuniunii de la Bruxelles a miniştrilor europeni care vor discuta despre măsuri de luat la nivelul Uniunii Europene (UE).

Comisia Europeană (CE) a apreciat marţi ca "prematur" să introducă obligaţia de a menţiona ţara de origine a cărnii pe semipreparate, apreciind că scandalul actual reprezintă "o problemă de fraudă" şi asigurând că "trasabilitatea funcţionează" atât pentru carne proaspătă, cât si pentru semipreparate.

Reprezentanţii industriei creşterii animalelor şi a cărnii franceze (Interbev) s-au declarat marţi "indignaţi" de prima reacţie a Bruxelles-ului.

Interbev şi sindicatele agricole FNSEA au solicitat luni să fie impusă fără întârziere "indicarea obligatorie a ţării de origine a cărnii" pe eticheta semipreparatelor.

"Industria cărnii şi consumatorii aşteaptă decizii rapide şi acte puternice", a declarat, citat într-un comunicat, Dominique Langlois, preşedintele Interbev.

Franţa şi Suedia au anunţat deja intensificarea controalelor în industria cărnii şi peştelui la Paris şi pentru semipreparate pe bază de carne la Stockholm.

Scandalul a luat o dimensiune europeană după ce carne de cal, în loc de carne de vită, a fost descoperită săptămâna trecută în lasagna vândută sub marca Findus în Marea Britanie. Aceste pachete au fost produse de subcontractantul francez Comigel.

Carnea respectivă, care ar proveni din România potrivit autorităţilor franceze, ar fi trecut pe la un comerciant olandez, apoi cipriot, după care a ajuns la procesatorul francez Spanghero şi a fost redirecţionată către preparatorul Comigel.

Ancheta efectuată în diferite ţări nu a stabilit, până în prezent, în ce ţară a fost etichetată fraudulos carnea de cal şi dacă prezenta un risc pentru consum.

FSA a solicitat societăţii Findus să efectueze "teste" pentru a identifica o eventuală prezenţă de fenilbutazonă în produsele de lasagna, ceea ce ar face carnea improprie consumului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici