Peres îi spune Papei că Orientul Mijlociu se află pe calea păcii

Preşedintele israelian, Shimon Peres, i-a mărturisit Papei că Orientul Mijlociu se află pe calea păcii, luni după-amiază, în timpul vizitei acestuia la Preşedinţia israeliană, la Ierusalim.

44 afișări
Imaginea articolului Peres îi spune Papei că Orientul Mijlociu se află pe calea păcii

Peres îi spune Papei că Orientul Mijlociu se află pe calea păcii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Anul vizitei voastre aici ar putea oferi oportunităţi pentru noi şi vecinii noştri de a ajunge la pace", a declarat Peres în prezenţa Papei Benedict al XVI-lea.

" (Se fac) eforturi susţinute pentru a face din acest an un an istoric pentru binele tuturor popoarelor, tuturor religiilor, tuturor copiilor", a continuat preşedintele israelian.

Peres l-a salutat pe Suveranul Pontif cu expresia "Shalom, Shalom", care în ebraică înseamnă pace.

"Noi vă considerăm un promotor al păcii şi un mare lider spiritual, care poartă mesajul păcii pentru aceste ţări şi pentru toate celelalte", i-a spus Peres oaspetelui său, care a sosit cu doar câteva ore înainte într-un pelerinaj de cinci zile în Israel şi în Cisiordania.

"Divergenţele sunt puternice, dar popoarele din (această) regiune sunt obosite de războaie. Vom depăşi (aceste) divergenţe istorice şi vom scrie o nouă istorie a credinţei şi a păcii", a adăugat Peres.

Şeful statului israelian a declarat, de asemenea, că ţara sa a fost creată în 1948, după trei ani de la genocidul a şase milioane de evrei, comis de nazişti.

"Statul nostru s-a născut din cenuşa surorilor şi fraţilor noştri nevinovaţi, care au fost exterminaţi în camerele de gazare de Hitler. Fumul crematoriilor s-a transformat în lumina care ne călăuzeşte vieţile", a declarat acesta.

"Căminul nostru din Israel a devenit un refugiu pentru cei care nu au cunoscut decât moartea. Ca urmaşi ai (acestor) victime, sufletele noastre sunt sensibile la suferinţele altora", a continuat el.

Peres a făcut, de asemenea, un apel la acţiune în vederea păcii şi reconcilierii.

"Liderii spirituali trebuie să reducă animozitatea, astfel încât politicienii să nu fie nevoiţi să recurgă la mijloace de distrugere. Vechile neînţelegeri s-au estompat (...). Legăturile reconcilierii şi înţelegerii sunt în acest moment stabilite între Sfântul Scaun şi poporul evreu", a subliniat preşedintele israelian.

Încă de la coborârea sa din avion pe aeroportul din Ben Gurion, situat în apropiere de Tel Aviv, Papa a condamnat antisemitismul, pe care l-a calificat drept "respingător" şi "totalmente inacceptabil".

Folosind cuvântul evreu Shoah, Papa a declarat, de asemenea, că "poporul evreu a făcut cunoştinţă în mod tragic cu teribilele consecinţe ale ideologiilor care neagă demnitatea fundamentală a oricărei fiinţe umane".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici