Performanţă uimitoare: Un biologist a călătorit 100.000 de kilometri cu un avion ecologic

Slovenul Matevz Lenarcici şi-a terminat joi voiajul de 100.000 de kilometri la bordul unui avion ultra-uşor, el având ca scop să consume cât mai puţin combustibil posibil. Biologistul a dat astfel un exemplu pentru conservarea Pământului.

250 afișări
Imaginea articolului Performanţă uimitoare: Un biologist a călătorit 100.000 de kilometri cu un avion ecologic

Matevz Lenarcic

"Nu mi-am atins obiectivul, pentru că nu am acţionat în funcţie de scopuri. Ce contează este drumul pe care l-am parcurs", a declarat Lenarnici după ce a aterizat joi pe aeroportul din Liubliana.

Aventurierul sloven a realizat acest voiaj la bordul unui Pipistrel Virus-SW914.

În timpul încercării sale, el a survolat şapte continente, mai mult de 100 de parcuri naţionale, piscul cel mai înalt din lume, trei oceane şi Antarctica.

"Aş fi preferat să nu existe frontiere. În aer, nu le vedem, dar există în capul nostru", a menţionat aventurierul. "Pot spune că periplul s-a desfăşurat fără pericole, considerând durata. Acesta este cel mai bun avion din lume, luând în considerare performanţele, consumul de combustibil şi aspectul ecologic al său".

Acest biologist, alpinist, parapantist şi pilot, în vârstă de 53 de ani, a reuşit să măsoare concentraţia mai multor elemnte poluante în câteva regiuni unde astfel de măsurări nu au fost încă realizate.

Proiectul lui Lernacici a fost finanţat de către Pipistrel, o companie specializată în aeronave uşoare, care a primit în 2011 premiul aviaţiei ecologice din partea NASA, pentru performanţa de a parcurge 322 de kilometri în mai puţin de două ore folosing doar un galon de combustibil (3,79 de litri) pentru fiecare ocupant.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici