Peste 1.300 de deţinuţi şi-au cusut buzele şi aproape 7.000 sunt în greva foamei, în Kîrgîzstan

Peste 1.300 de deţinuţi din Kîrgîzstan şi-au cusut buzele şi aproape 7.000 sunt în greva foamei, pentru a denunţa condiţiile de detenţie, potrivit unui nou bilanţ furnizat joi de autorităţi, care acuză crima organizată că ar fi în spatele acestei mişcări de revoltă.

478 afișări
Imaginea articolului Peste 1.300 de deţinuţi şi-au cusut buzele şi aproape 7.000 sunt în greva foamei, în Kîrgîzstan

Peste 1.300 de deţinuţi şi-au cusut buzele şi aproape 7.000 sunt în greva foamei, în Kîrgîzstan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Potrivit cifrelor disponibile astăzi (joi), 6.680 de deţinuţi fac greva foamei, iar dintre ei, 1.319 au gura cusută", a anunţat serviciul kîrgîz al penitenciarelor (GSIN), într-un comunicat.

Aceeaşi sursă menţiona miercuri seara că 1.197 de deţinuţi au buzele cusute sau prinse cu agrafe.

Reprezentanţii sistemului penitenciar au avertizat de la începutul acestei mişcări, marţi, că nu vor răspunde la revendicările deţinuţilor şi că nu îi vor forţa să se hrănească.

Autorităţile au afirmat că această revoltă a fost orchestrată de liderii crimei organizate, după lansarea unei operaţiuni împotriva membrilor acesteia în închisorile din Kîrgîzstan, la 16 ianuarie, în urma asasinării unui lider mafiot.

Deţinuţii şi organizaţiile neguvernamentale protestează faţă de relele tratamente şi condiţiile de detenţie din închisorile din această fostă republică sovietică din Asia centrală, foarte săracă.

Începând din 2005, închisorile din Kîrgîzstan au fost în mod regulat teatrul unor revolte şi acte de automutilare, pentru a denunţa condiţiile de detenţie.

Crima organizată, foarte puternică în centrele de detenţie, a fost adesea acuzată că a jucat un rol-cheie în aceste mişcări.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici