Peste 100 de cazuri de mercenariat şi uzurpare a puterii în Republica Moldova, în ultimii trei ani

Peste o sută de cazuri de uzurpare a puterii de stat, trădare de patrie şi mercenariat au fost înregistrate în Republica Moldova în ultimii trei ani, potrivit unui raport prezentat miercuri în Comisia de Securitate a Parlamentului de la Chişinău, relatează site-ul publika.md.

448 afișări
Imaginea articolului Peste 100 de cazuri de mercenariat şi uzurpare a puterii în Republica Moldova, în ultimii trei ani

Peste 100 de cazuri de mercenariat şi uzurpare a puterii în Republica Moldova, în ultimii trei ani

70 la sută dintre aceste cazuri vizează cetăţeni moldoveni care au acceptat să lupte în estul Ucrainei şi Siria. Mercenarii sunt racolaţi prin intermediul unor oferte financiare substanţiale.

Potrivit Serviciului de Informaţii şi Securitate şi Ministerului de Interne de la Chişinău, 12 persoane au fost condamnate pentru activităţi de mercenariat, din totalul celor 49 de care au fost puse sub învinuire. Alţi 28 de suspecţi au fost daţi în urmărire internaţională.

"Sunt de obicei cetăţeni care lucrează peste hotare, de obicei în Rusia şi provin din familii social defavorizate. Motivaţia financiară este cea care îi determină pe majoritatea să facă acest pas, prea puţini din motivaţie ideologică. Racolarea se petrece în mod diferit – cineva se duce în mod direct, cineva este întrebat dacă vrea să meargă în această direcţie să facă bani", a spus Roman Boţan, deputat al Partidului Liberal.

Cel mai recent caz a fost înregistrat săptămâna trecută, când un tânăr originar din localitatea Dubăsari a fost ucis în Siria, luptând de partea ruşilor. Potrivit presei din Ucraina, până a fi racolat în rândul mercenarilor, acesta s-a convertit la islam.

"Salariul unui mercenar variază de la o mie de euro până la două, trei mii de euro lunar. Sunt recrutaţi sub două aspecte: sub aspect ideologic şi celălalt pe baza materialului. Evident că în baza beneficiilor materiale pe care le obţine", a declarat Alexandru Balan, director adjunct în cadrul Serviciului de Informaţii şi Securitate.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici