Peste 150 de persoane, spitalizate în urma accidentului feroviar din Ucraina - AFP

Un număr de 152 de persoane au fost internate în spital după deraierea, luni seară, în vestul Ucrainei, a unui tren care transporta o încărcătură de fosfor galben, potrivit unui ultim bilanţ oficial, citat de AFP.

1 afișare
Imaginea articolului Peste 150 de persoane, spitalizate în urma accidentului feroviar din Ucraina - AFP

Peste 150 de persoane, spitalizate în urma accidentului feroviar din Ucraina - AFP

Diagonsticul preliminar stabilit de medici pentru toţi răniţii evocă o "intoxicare cu vapori de fosfor", au precizat surse din serviciile de intervenţie, asigurând că viaţa acestora nu este în pericol.

Accidentul s-a produs luni după-amiază, în momentul în care 15 vagoane-cisternă care transportau fosfor galben, substanţă inflamabilă şi foarte toxică, s-au răsturnat în regiunea Liov. Şase dintre acestea au luat foc, dând naştere unui nor toxic care s-a extins pe o suprafaţă de 86 de kilometri pătraţi.

Joi, echipajele de intervenţie continuau eforturile de curăţare a substanţei de la locul accidentului. Ei au îndepărtat părţile distruse ale vagoanelor- cisternă şi au reuşit să repună pe şine vagoanele intacte, a precizat un purtător de cuvânt al biroului regional al ministerului, Pavlo Vasilenko.

Pompierii continuă să pulverizeze spumă extinctoare deasupra vagoanelor, pentru a răci fosforul scurs şi a preîntâmpina o nouă aprindere a acestuia din cauza temperaturilor care depăşesc 30 de grade Celsius.

"Situaţia este stabilă şi sub control. Nu s-a creat panică", a precizat Vasilenko.

Mulţi ucraineni şi-au trimis, cu toate acestea, copiii departe de zona sinistrată, populată de circa 11.000 de locuitori, pentru a evita orice contaminare, chiar dacă autorităţile dau asigurări că populaţia nu mai este ameninţată şi că nivelul de fosfor din localităţile învecinate nu a crescut.

Preşedintele ucrainean, Viktor Iuşcenko, a criticat Guvernul condus de adversarul său Viktor Ianukovici pentru "tentativele de a ascunde" adevărata amploare a accidentului, apreciind că autorităţile nu au făcut ce trebuia pentru a proteja populaţia afectată.

Anumiţi responsabili guvernamentali "înlocuiesc actele reale cu vorbe despre puţurile care nu sunt poluate cu fosfor", a precizat Iuşcenko, într-un comunicat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici