Peste 300.000 de persoane, ucise sau deportate în timpul ocupaţiei sovietice a R. Moldova

Peste 300.000 de persoane au fost ucise sau deportate în timpul ocupaţiei sovietice a Republicii Moldova, a declarat într-o conferinţă istoricul Veaceslav Stăvilă, membru al Comisiei pentru studierea comunismului în această ţară, transmite Jurnal de Chişinău în ediţia electronică.

144 afișări
Imaginea articolului Peste 300.000 de persoane, ucise sau deportate în timpul ocupaţiei sovietice a R. Moldova

Peste 300.000 de persoane, ucise sau deportate în timpul ocupaţiei sovietice a R. Moldova

Potrivit istoricului, aceste persoane au fost "nimicite" prin două metode, respectiv înfometarea sau deportarea în Siberia. În actele de deces, însă, au fost înregistrate alte cauze decât înfometarea, susţine el.

Stăvilă a declarat că, în baza unor cercetări, a ajuns la concluzia că în timpul ocupaţiei sovietice peste 173.000 de persoane au murit prin înfometare.

"Istoria a arătat că decesele în masă au fost premeditate şi provocate de sistemul totalitar", a declarat acesta.

"De la Moscova venea ordinul să fie adunate atâtea tone de cereale, iar nimeni nu dorea să ştie despre secetă", a continuat el. "Sistemul sovietic a folosit metodele clasice de ocupaţie, şi anume terorizarea prin înfometare şi deportările", a subliniat Stăvilă.

Conform istoricului, persoanelor decedate în timpul celui de al Doilea Război Mondial li s-a acordat o atenţie mai mică, numărul morţilor pe câmpul de luptă fiind cunoscut doar parţial.

"Investigaţiile pe care le-am efectuat au arătat că în 1944 au fost mobilizaţi 200.000 de moldoveni, dintre care aproximativ 55.000 au murit în trei luni, în 1945, iar 32 la sută sunt daţi dispăruţi fără urmă", a precizat acesta. El susţine că aceştia au fost folosiţi pe post de "carne pentru scut".

"Pe câmpurile de luptă din Germania au decedat peste 15.000 de persoane, în Polonia au murit 12.000, iar în Ungaria peste 2.000", a afirmat acesta.

Stăvilă a subliniat că toate aceste "crime" au fost comise cu ajutorul unei structuri bine organizate, care pe timpul guvernării staliniste se numea NKVD, devenind ulterior KGB.

Pe teritoriul Republicii Moldova "au fost înregistraţi circa 60.000 de informatori ai KGB. Se ştie că din această structură poţi ieşi prin două metode, şi anume cu picioarele înainte sau dacă ai admis public că ai colaborat cu ei", a afirmat acest membru al Comisiei pentru studierea comunismului în Republica Moldova.

În total, aproximativ 73.000 de locuitori de pe actualul teritoriu al Republicii Moldova au fost deportaţi în lagăre de concentrare, în perioada ocupaţiei comuniste, a mai afirmat istoricul moldovean.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici