Peste 400 de cutremure s-au produs în Italia de la seismul din 20 mai

Peste 400 de cutremure sau replici au afectat Italia de la seismul cu magnitudinea 6 înregistrat la 20 mai, dintre care trei au avut magnitudinea peste 5, potrivit presei locale.

310 afișări
Imaginea articolului Peste 400 de cutremure s-au produs în Italia de la seismul din 20 mai

Peste 400 de cutremure s-au produs în Italia de la seismul din 20 mai (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

De zece zile, Italia a înregistrat numeroase cutremure sau replici ale seismului din 20 mai, al cărui epicentru a fost localizat în apropiare de Ferrara. În total, 417 cutremure au fost înregistrate până luni, dintre care trei cu o magnitudine de peste 5, potrivit presei.

Numerose cutremure s-au produs şi după seismul de marţi din zona de centru-nord a Italiei, dintre care cel mai puternic a avut loc la ora 08.30 GMT (11.30 ora României) şi a avut magnitudinea de 4,7, a anunţat Institutul naţional de geofizică şi vulcanologie (INGV).

Potrivit INGV, noul seism cu magnitudinea de 5,8 s-a produs marţi la ora 07.00 GMT (10.00 ora României), la o adâncime cuprinsă între cinci şi zece kilometri, şi a fost resimţit în toată zona central-nordică a Italiei, de la Bolzano, în apropiere de frontiera cu Austria, până la Milano şi Toscana.

Cutremurul a provocat moartea a cel puţin zece persoane şi rănirea multor altora, la nouă zile după seismul soldat cu şase victime produs în aceeaşi regiune.

Trei persoane au murit la San Felice del Panaro în urma prăbuşirii unei uzine, două în localitatea apropiată Mirandola, una la Concordia şi alta în Finale, a anunţat comandantul carabinierilor din Modena, Salvatore Iannizzotto. Potrivit lui, preotul din Rovereto di Novi a decedat, dar nu se ştie încă dacă în urma unor probleme medicale sau a prăbuşirii unei clădiri.

O femeie a decedat la Cavezzo, sub dărâmăturile unei fabrici de mobilă. Cutremurul a provocat şi o a zecea victimă, potrivit presei, un preot al unei biserici din Carpi, în apropiere de Modena, rănit mortal în urma prăbuşirii unei părţi a clădirii.

"Situaţia este foarte gravă, avem numeroşi răniţi şi persoane care au sferit contuzii", a declarat primarul din Concordia, Carlo Marchini, pentru postul de televiziune Sky TG24.

Un muncitor a fost scos viu de sub dărâmăturile unei întreprinderi din Mirandola, a anunţat un post local de televiziune.

În această localitate, numeroase biserici au fost grav avariate. În această zonă bogată în patrimoniu cultural şi prosperă graţie numeroaselor întreprinderi mici şi mijlocii, noul cutremur a determinat prăbuşirea unor clădiri deja afectat de seismul din 20 mai, cu magnitudinea 6.

În Bologna, circulaţia trenurilor a fost întreruptă către Verona, Milano, Mantova şi Modena, au anunţat căile ferate italiene.

Mai multe şcoli şi clădiri publice au fost evacuate până în Val d'Aosta (nord-vest), la frontiera cu Franţa, iar numeroase persoane au ieşit pe străzi. Momente de panică au fost înregistrate şi la Veneţia, unde o statuie a căzut atingând uşor o persoană, în apropiere de Piazzale Roma, în apropierea gării.

Centralele telefonice ale pompierilor şi protecţiei civile au fost asaltate de apeluri, iar comunicaţiile au fost perturbate în orele de după cutremur. Ca măsură de precauţie, cei 3.000 de angajaţi au uzinei Ferrari din apropiere de Modena au fost trimişi acasă pentru restul zilei.

"Garantez că statul va face ce trebuie şi tot ce se poate în cel mai scurt timp pentru a garanta revenirea la o viaţă normală în această regiune importantă pentru Italia", a declarat premierul Mario Monti, prezentând condoleanţe familiilor victimelor.

Preşedintele republicii, Giorgio Napolitano, şi-a exprimat solidaritatea cu populaţia afectată în timp ce Protecţia civilă a organizat o celulă de criză pentru a gestiona situaţia.

În Emilia-Romagna (regiunea în care se află Modena şi Ferrara), 7.000 de persoane sunt asistate de aproximativ 1.400 de membri ai echipelor de salvare şi 89 de centre au fost instalate în şcoli, terenuri de sport sau hoteluri.

În urma cutremurului din 20 mai, Guvernul a proclamat stare de catastrofă naturală pentru această regiune şi a alocat 50 de milioane de euro pentru primele operaţiuni de asistenţă în această zonă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici