Peste 500.000 de civili s-au refugiat în urma luptelor din oraşul Mosul

Peste 500.000 de civili s-au refugiat în urma luptelor din oraşul irakian Mosul şi din regiune, a anunţat, miercuri, într-un comunicat, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM).

284 afișări
Imaginea articolului Peste 500.000 de civili s-au refugiat în urma luptelor din oraşul Mosul

Peste 500.000 de civili s-au refugiat în urma luptelor din oraşul Mosul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Echipele OIM aflate în teren estimează că violenţele produse în weekend în urma atacării şi preluării controlului, marţi, asupra celui de-al doilea oraş ca mărime din Irak de către radicali au provocat "deplasarea a peste 500.000 de persoane în interiorul şi în jurul oraşului".

OIM anunţă că există "un număr important de victime în rândul civililor", iar "principalul centru de urgenţă din oraş, format din patru spitale, este inaccesibil, deoarece este situat în centrul zonei unde au loc luptele, astfel că mai multe moschei au fost transformate în spitale pentru îngrijirea răniţilor".

Circulaţia maşinilor a fost interzisă în oraş, astfel că locuitorii pleacă pe jos, apa potabilă lipseşte în împrejurimile oraşului Mosul, iar rezervele de alimente sunt reduse, precizează OIM.

Deplasarea civililor are loc în interiorul oraşului Mosul din partea de vest a râului Tigru spre partea de est, spre alte regiuni ale provinciei Ninive şi spre Kurdistanul irakian, însă accesul refugiaţilor este permis doar în cazul în care au familii sau o rudă care locuieşte în regiune.

Autorităţile locale au cerut sprijinul OIM şi al altor agenţii internaţionale şi au oferit refugiaţilor ajutoare de bază, precizează comunicatul Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici