Peste 70 de copii au murit şi 100.000 de persoane şi-au părăsit locuinţele în Yemen - UNICEF

Cel puţin 74 de copii au fost ucişi şi alţi 44 mutilaţi de la începutul confruntărilor în Yemen, la 26 martie, în timp ce 100.000 de persoane au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele, anunţă UNICEF într-un comunicat publicat pe site-ul său de Internet.

225 afișări
Imaginea articolului Peste 70 de copii au murit şi 100.000 de persoane şi-au părăsit locuinţele în Yemen - UNICEF

Peste 70 de copii au murit şi 100.000 de persoane şi-au părăsit locuinţele în Yemen - UNICEF (Imagine: AP/Mediafax Foto)

UNICEF susţine însă că numărul total al copiilor ucişi în aceste lupte ar putea fi mult mai mare, conflictul intensificându-se în ultima săptămână.

"Copiii plătesc un preţ inadmisibil pentru acest conflict", a afirmat reprezentantul UNICEF în Yemen, Julien Harneis, în capitala iordaniană Amman. "Sunt ucişi, mutilaţi şi obligaţi să îşi părăsească locuinţele, le este ameninţată sănătatea iar educaţia le este întreruptă. Aceşti copii ar trebui să beneficieze de protecţie din partea tuturor părţilor implicate în conflict, în conformitate cu dreptul umanitar internaţional", a declarat el.

Peste 100.000 de persoane şi-au părăsit locuinţele în căutarea unui loc mai sigur. Asupra spitalelor se exercită o presiune tot mai mare în timp ce se străduiesc să facă faţă numărului tot mai mare de răniţi cu resurse insuficiente şi pe fondul bombardamentelor. Până în prezent, cel puţin trei angajaţi medicali, inclusiv un şofer de ambulanţă, au fost ucişi în diverse atacuri.

Atunci când condiţiile o permit, echipele UNICEF colaborează cu partenerii lor pentru a le oferi familiilor apă şi servicii de sănătate de bază. Agenţia furnizează combustibil pentru funcţionarea alimentării cu apă în trei oraşe din sudul ţării, inclusiv Aden, unde sistemul de apă a fost avariat în mod repetat în timpul luptelor. În alte zone din sud, există informaţii potrivit cărora apa se devarsă pe străzi, iar canalizarea refluează. Întreruperea alimentării cu apă în unele zone sporeşte riscul declanşării unor epidemii.

"Condiţiile sunt foarte periculoase acum", a declarat Dr. Gamila Hibatullah din cadrul UNICEF în Aden. "Spitalele sunt supraaglomerate şi chiar şi ambulanţele sunt deturnate", a adăugat Hibatullah.

Conflictul exacerbează situaţia deja precară a copiilor dintr-una dintre cele mai sărace ţări din regiune.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici