Peste 70 de romi din Belfast se întorc vineri în România

Peste 70 dintre românii care şi-au părăsit locuinţele din Belfast ca urmare a atacurilor rasiste ar urma să se întoarcă în România în cursul zilei de vineri, relatează BBC News Online.

37 afișări
Imaginea articolului Peste 70 de romi din Belfast se întorc vineri în România

Peste 70 de romi din Belfast se întorc vineri în România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aproximativ 25 de persoane, majoritatea femei şi copii, au părăsit deja Irlanda de Nord, în pofida încercărilor de a le convinge să rămână.

Costurile călătoriei pentru cele 70 de persoane vor fi suportate din fondurile de urgenţă puse la dispoziţie de Autoritatea pentru Locuinţe.

La începutul acestei săptămâni, poliţia a anunţat că nu avea suficiente informaţii despre problemele familiilor care au plecat.

Reprezentanţii poliţiei resping ideea că în spatele atacurilor rasiste de săptămâna trecută, condamnate de toate partidele politice, s-ar afla o grupare paramilitară.

"Probabil că nu am avut suficiente informaţii despre comunitatea românească (...). Nu am avut, probabil, abilitatea să ne apropiem de ei şi să înţelegem ce se întâmplă în vieţile lor şi care sunt temerile şi îngrijorările lor, poate că am reuşit să facem acest lucru cam târziu", declara, miercuri, Alistair Finlay, un reprezentant al poliţiei.

Barbara Muldoon din partea Reţelei Anti-Rasism a acuzat poliţia că a reacţionat cu întârziere.

Ministrul nord-irlandez al Dezvoltării Sociale, Margaret Ritchie, a declarat că este o zi tristă pentru regiune: "Este un exemplu reprezentativ pentru sectarianismul care încă ne desparte şi un semnal că singurul drum înainte este un viitor comun. Sunt foarte dezamăgită că toţi românii, cu excepţia a doi, au decis să plece".

Ritchie a declarat că va căuta modalităţi de contracarare a atitudinilor rasiste. "Gândurile mele sunt la românii care părăsesc astăzi Irlanda de Nord. Scopul meu este construirea unui viitor comun, care să le permită altor muncitori imigranţi să trăiască în siguranţă", a încheiat ministrul Dezvoltării Sociale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici