Peste 70 la sută dintre irlandezi se opun unui nou referendum pe tema Tratatului UE

Aproape trei sferturi dintre irlandezi se opun organizării unui nou referendum pe tema Tratatului de la Lisabona, potrivit unui sondaj publicat duminică.

25 afișări
Imaginea articolului Peste 70 la sută dintre irlandezi se opun unui nou referendum pe tema Tratatului UE

Peste 70 la sută dintre irlandezi se opun unui nou referendum pe tema Tratatului UE

Circa 71 la sută dintre irlandezi resping ipoteza unei noi consultări populare, după victoria opozanţilor cu 53 la sută la referendumul de la 12 iunie, conform sondajului realizat pentru centrul de reflecţie eurosceptic Open Europe, cu sediul la Londra.

Doar 24 la sută dintre persoanele chestionate sunt în favoarea organizării unui al doilea referendum.

Dintre persoanele care şi-au exprimat opinia, 62 la sută au declarat că ar respinge Tratatul în cazul unei noi consultări, iar 34 la sută au spus că l-ar aproba.

Acest sondaj arată de asemenea că 17 la sută dintre persoanele care au votat pentru Tratat în iunie ar fi pregătite acum să îl respingă, faţă de şase la sută dintre cele care au votat împotriva şi ar fi acum decise să îl aprobe.

Un alt fapt semnificativ este că dintre persoanele care nu au votat deloc în iunie, 57 la sută spun că ar fi pregătite să respingă textul şi 26 la sută l-ar aproba.

Circa 67 la sută dintre cei chetionaţi aprobă ideea conform căreia "oamenii politici europeni nu respectă votul negativ irlandez", iar 61 la sută dezaprobă ipoteza potrivit căreia "dacă celelalte 26 de state membre UE ratifică Tratatul în Parlament, atunci irlandezii ar trebui să îşi schimbe opinia şi să îl susţină".

Pe de altă parte, 53 la sută dintre irlandezi se declară mai puţin susceptibili de a-l vota pe premierul Brian Cowen la următoarele alegeri legislative, dacă va convoca un nou referendum.

"Liderii europeni care încearcă să forţeze Irlanda să voteze din nou joacă un joc foarte periculos şi se pare că Brian Cowen şi-ar putea pune viitorul politic în joc dacă cere un nou vot", a declarat directorul Open Europe, Neil O'Brien.

"Părând că le forţează mâna alegătorilor, oamenii politici europeni conduc de fapt multe persoane în tabăra opozanţilor", a apreciat el.

Acest sondaj a fost realizat pe un eşantion de 1.006 persoane, în perioada 21-23 iulie, după sfârşitul vizitei la Dublin a preşedintelui francez Nicolas Sarkozy.

Sarkozy, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a UE, a trebuit să dezmintă în cursul acestei deplasări că ar fi spus că irlandezii vor fi nevoiţi să voteze din nou pe tema Tratatului de la Lisabona, dând asigurări că nici o soluţie nu le va fi impusă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici