Peste 90 de arestări, într-o operaţiune împotriva mafiei siciliene

Carabinierii italieni au anunţat, marţi, o amplă operaţiune împotriva mafiei siciliene, soldată cu arestarea a mai mult de 90 de şefi şi membri ai clanurilor din Palermo şi Toscana.

625 afișări
Imaginea articolului Peste 90 de arestări, într-o operaţiune împotriva mafiei siciliene

Toto Riina (s) şi Bernardo Provenzano, doi dintre liderii Cosa Nostra (Imagine arhivă: Mediafax Foto/AFP)

Circa 1.200 de jandarmi, susţinuţi de elicoptere şi echipe însoţite de câini utilitari, au participat la operaţiunea cu numele de cod Perseu, denumită astfel după eroul mitologic care a decapitat Meduza.

Suspecţii reţinuţi sunt bănuiţi că încercau să "reînfiinţeze Cosa Nostra", organizaţie a mafiei siciliene parţial desfiinţată după arestarea, în 2006, a liderului său Bernardo Provenzano.

Comandamentul local al carabinierilor a apreciat că operaţiunea este una "istorică", adăugând că persoanele arestate au legături cu Matteo Messina Denaro, cap al mafiei din vestul Siciliei, însărcinat să refacă organizaţia mafiotă.

Matteo Denaro, aflat în libertate, nu a fost reţinut nici în urma operaţiunii de marţi.

Liderul istoric al organizaţiei, Toto Riina, se află de 15 ani în închisoare, unde ispăşeşte mai multe condamnări la închisoare pe viaţă.

Operaţiunea Perseu a avut în vedere infracţiuni de asociere de tip mafiot, extorcare, trafic de arme şi trafic internaţional de stupefiante.

"Dacă, după operaţiunea din 2006, Cosa Nostra a fost îngenuncheată, Perseu a împiedicat-o să ridice capul", a declarat procurorul naţional antimafia Pietro Grasso.

Ancheta, care a avut la bază în principal interceptări telefonice, a ajuns la concluzia că refacerea conducerii Cosa Nostra avea drept scop luarea unor "decizii grave", inclusiv de "asasinare a unor personalităţi". În urma interceptărilor, anchetatorii au stabilit că Toto Riina este recunoscut în continuare drept lider suprem al Cosa Nostra, conform agenţiei ANSA.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici