Peste patru milioane de persoane au manifestat în Columbia

Peste patru milioane de columbieni au manifestat duminică, de Ziua Naţională a acestui stat, pentru a cere eliberarea a celor circa 3.000 dintre compatrioţii lor ţinuţi ostatici, concomitent cu manifestaţii şi concerte de susţinere a acestora organizate în întreaga lume.

17 afișări
Imaginea articolului Peste patru milioane de persoane au manifestat în Columbia

Peste patru milioane de persoane au manifestat în Columbia (Imagine: Mediafax/AFP)

Peste 1,5 milioane de persoane au defilat în capitala Bogota, un milion în Medellin (nord-vest), cel de al doilea oraş al ţării, 500.000 la Cali (sud-vest) şi peste 500.000 în alte oraşe mari ale ţării, potrivit autorităţilor locale.

Defilările şi concertele au avut loc pe străzile a peste 1.000 de oraşe columbiene şi în circa 80 de oraşe ale lumii, printre care Paris, unde a fost organizat un concert la Turnul Eiffel în prezenţa lui Ingrid Betancourt, fostă ostatică a gheilei FARC.

Între 350 şi 700 de ostatici sunt în mâinile gherilelor Forţelor Armatei Revoluţionare a Columbiei (FARC), potrivit diferitelor estimări. Alte peste 2.000 de persoane sunt reţinute de Armata pentru eliberare naţională (ELN, gherilă ghevaristă), de grupările paramilitare (miliţii de extremă dreaptă) sau de grupări mafiote.

Toate formaţiunile politice ale Columbiei, atât de dreapta cât şi de stânga, şi-au anunţat participarea la această zi a manifestaţiilor.

La Bogota au fost luate măsuri excepţionale de securitate şi au fost mobilizaţi peste 30.000 de poliţişti.

Fotbaliştii columbieni din prima divizie care au disputat duminică un meci de campionat au întrerupt în mod simbolic timp de un minut partida, pentru a cere eliberarea ostaticilor.

O ceremonie oficială a avut loc la Leticia, o localitate amazoniană situată la frontiera dintre Peru şi Brazilia, cu un marş militar celebrând independenţa Columbiei, care a fost colonie spaniolă până în 1810.

Imnul naţional columbian a fost interpretat de Shakira în prezenţa preşedinţilor Alan Garcia (Peru), Luiz Inacio Lula da Silva (Brazilia) şi Alvaro Uribe (Columbia). Doamnele Garcia şi Lula da Silva au făcut declaraţii emoţionante în favoarea eliberării columbienilor reţinuţi.

Duminică, noul ministru columbian de Interne şi Justiţie Fabio Valencia a lansat către FARC "un apel la dialog, reconciliere şi pace" deoarece, "columbienii nu vor violenţă şi luări de ostatici", potrivit televiziunii private RCN.

Manifestaţii de sprijin s-au desfăşurat în paralel în 26 de oraşe din America Latină, 20 din Europa, şase din Asia, 27 din Statele Unite şi patru oraşe din Canada.

La Washington, 1.000 de persoane s-au adunat în faţa Casei Albe, iar altele câteva sute s-au reunit la New York şi la Miami.

La Paris s-a desfăşurat un mare concert de susţinere, la care a participat interpretul columbian Juannes.

Primarul socialist al capitalei columbiene, Samuel Moreno, a afirmat că "independenţa nu este completă dacă nu există libertate".

"Fie ca acest strigăt de libertate să fie auzit la Paris şi peste tot în lume, dar şi în jungla columbiană", unde sunt ţinuţi ostaticii, a adăugat Moreno.

Participând la acest eveniment la Paris, Ingrid Betancourt, eliberată împreună cu alţi 14 ostatici de către FARC la 2 iulie, a proclamat, în faţa a circa 8.000 de persoane adunate pentru concert: "Fără alţi ostatici!".

La Caracas, câteva sute de persoane s-au reunit duminică în prezenţa ambasadorului columbian Fernando Marin, care a mulţumit organizaţiilor neguvernamentale venezuelane pentru sprijinirea cauzei ostaticilor.

Câteva mii de persoane, majoritatea columbieni, au mărşăluit la Panama scandând "Uniţi pentru eliberarea tuturor ostaticilor".

Madridul a celebrat încă de sâmbătă sărbătoarea naţională columbiană, mii de persoane adunându-se în Plaza Mayor, din centrul capitalei spaniole, unde numeroşi participanţi au purtat tricouri pe care scria "eliberaţi-i acum" sau "uniţi pentru eliberarea tuturor ostaticilor".

În capitala peruană Lima, câteva mii de manifestanţi au mărşăluit, de asemenea, sâmbătă în cartierul Miraflores într-o defilare condus de preşedintele Garcia şi Guvernul său.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici