Peter Pellegrini a fost învestit în funcţia de preşedinte al Slovaciei. Este un aliat apropiat al premierului Robert Fico

  • Peter Pellegrini a depus jurământul de învestitură în funcţia de preşedinte al Slovaciei.
  • Ceremonia a avut loc pe fondul unei securităţi sporite, după tentativa de asasinat a lui Robert Fico din luna mai.
  • Pellegrini este un aliat al premierului şi împărtăşeşte simpatiile pro-Kremlin ale lui Fico.
Urmărește
294 afișări
Imaginea articolului Peter Pellegrini a fost învestit în funcţia de preşedinte al Slovaciei. Este un aliat apropiat al premierului Robert Fico

Peter Pellegrini a fost învestit în funcţia de preşedinte al Slovaciei. Este un aliat apropiat al premierului Robert Fico

În timpul discursului, Pellegrini a promis că va „reunifica" ţara, sfâşiată de diviziunile dintre un guvern pro-Kremlin şi o opoziţie pro-occidentală.

El a devenit cel de-al şaselea preşedinte al Slovaciei de când ţara şi-a câştigat independenţa după dezintegrarea Cehoslovaciei în 1993.

„Suntem o singură naţiune, o singură societate, o singură Slovacia", a spus el, potrivit Associated Press şi Euronews.

Pellegrini, în vârstă de 48 de ani, l-a învins pe Ivan Korcok, cu orientări pro-occidentale, în turul al doilea al scrutinului prezidenţial din 6 aprilie. Victoria sa a consolidat controlul premierului Robert Fico asupra puterii, oferindu-i lui şi aliaţilor săi controlul asupra unor posturi strategice majore, scrie AP.

El i-a succedat Zuzanei Čaputová, prima femeie şef de stat din ţară, care s-a declarat o susţinătoare fermă a Kievului în contextul invaziei ruseşti în Ucraina.

Pellegrini, care este în favoarea unui rol puternic al statului, a condus partidul de stânga Hlas (Vocea) până pe locul al treilea la vot şi s-a alăturat unei coaliţii de guvernare cu Fico şi Partidul Naţional Slovac ultranaţionalist, potrivit Euronews.

La ceremonie de învestire în funcţie nu a participat şi premierul Robert Fico, acesta fiind în perioada de recuperare în urma atacului din 15 mai. De asemenea, nici Zuzana Čaputová, fosta preşedintă a Slvoaciei, nu a fost prezentă la eveniment.

În luna aprilie, Peter Pellegrini a câştigat alegerile prezidenţiale din Slovacia cu 53% din voturi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici