Petiţie online pentru reînnoirea permiselor de muncă ale artiştilor Circului Romanes

Fondatorii circului Romanes, romi de origine română care au reprezentat Franţa la Expoziţia Universală de la Shanghai, au iniţiat o petiţie online în încercarea de a convinge autorităţile franceze să le reînnoiască permisele de muncă mai multor angajaţi români, relatează Guardian.

36 afișări
Imaginea articolului Petiţie online pentru reînnoirea permiselor de muncă ale artiştilor Circului Romanes

Petiţie online pentru reînnoirea permiselor de muncă ale artiştilor Circului Romanes

Circul Romanes funcţionează de 18 ani în Franţa, atrăgând vizitatorii prin amestecul inedit de poezie şi spectacol, iar în iunie a reprezentat Franţa la Expoziţia Universală de la Shanghai, însă viitorul său este pus sub semnul întrebării, după ce autorităţile au refuzat să valideze permisele de muncă pentru cinci muzicieni români.

Inspectoratul de muncă francez insistă asupra faptului că anularea permiselor nu are legătură cu campania lansată de Paris împotriva taberelor de romi şi contestă modul de funcţionare a circului, acuzat că îi plăteşte insuficient pe muzicieni şi că foloseşte în spectacole copii.

Fondatorul circului, Alexandre Romanes, afirmă că acuzaţiile reprezintă "pure invenţii". În ceea ce priveşte salariile plătite muzicienilor, el declară că aceştia "primesc salarii de patru ori mai mari decât salariul minim şi beneficiază şi de cazare şi masă". "Când am vorbit cu un avocat şi i-am spus ce vor să pretindă autorităţile, a izbucnit în râs", a spus el.

Petiţia online a circului Romanes a strâns deja mai mult de 7.000 de semnături, iar în 4 octombrie urmează să fie organizată şi o "seară de sprijin" în favoarea acestuia.

Alexandre şi Delia Romanes, cetăţeni francezi amândoi, preferă să folosească termenul "ţigan" în loc de "rom" şi se simt stigmatizaţi de campania lansată în Franţa împotriva romilor. "Chiar şi noi, artiştii ţigani care suntem cetăţeni cu acte în regulă, suntem atacaţi", afirmă Delia Romanes, în vârstă de 40 de ani, născută în România, de unde a plecat în timpul regimului comunist.

"Mi se pare extraordinar că ne-au trimis să reprezentăm Franţa la Shanghai, iar când ne-am întors nu i-au mai lăsat să lucreze pe muzicienii noştri. E o nebunie, e foarte rău. Vor să scape de noi. Pur şi simplu, nu vor să ne vadă. Dar şi noi suntem fiinţe umane, ştiţi asta?", adaugă ea.

Alexandre Romanes, poet cu cărţi publicate, este convins că motivul real al măsurilor luate împotriva circului este ostilitatea tot mai evidentă a Franţei faţă de romi. "Aşa cum a spus şi femeia din Luxemburg (comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding), credeam că Europa este protejată de astfel de lucruri, dar e clar că nu e aşa. Am observat că, în loc să ducă un război împotriva sărăciei, guvernul francez duce un război împotriva săracilor", afirmă el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici