Petraeus: Instalaţiile nucleare iraniene pot fi bombardate

Statele Unite au pus la punct planuri militare referitoare la instalaţiile nucleare iraniene, inclusiv "bombardamente", a declarat comandantul forţelor americane din Irak şi Afganistan, David Petraeus, într-un interviu difuzat duminică de CNN.

16 afișări
Imaginea articolului Petraeus: Instalaţiile nucleare iraniene pot fi bombardate

Instalaţiile nucleare iraniene pot fi bombardate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ar fi complet iresponsabil din partea CENTCOM (Comandamentul armatei americane responsabil cu regiunea-n.r.) să nu ia în calcul mai multe scenarii şi să nu conceapă planuri pentru a răspunde unei mari varietăţi de situaţii", a declarat generalul Petraeus, potrivit unor fragmente din interviu, care va fi difuzat duminică de CNN.

Întrebat cu privire la instalaţiile nucleare iraniene şi posibilitatea ca ele să fie fortificate pentru a le proteja în cazul unui atac, generalul a precizat că "ele pot fi totuşi bombardate".

Petraeus nu a furnizat alte precizări privind natura planurilor americane, subliniind că impactul fiecărei acţiuni va fi evaluat cu atenţie, potrivit CNN.

Generalul a adăugat că, în opinia sa, criza nucleară iraniană poate fi încă rezolvată pe cale diplomatică. "Mai e timp înainte de a atinge un punct critic".

O parte a comunităţii internaţionale se teme că Iranul, în pofida negărilor repetate, ar încerca să producă un combustibil care poate fi folosit în scopuri militare.

Grupul celor şase ţări care negociază în acest dosar (Statele Unite, Rusia, Franţa, Marea Britanie, Germania şi China) a propus anul trecut Iranului să accepte îmbogăţirea unei mari părţi a uraniului său în străinătate, sub egida Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), pentru a obţine în schimb combustibil pentru reactorul său de cercetare.

Iranul a respins însă această ofertă şi a lansat la 2 ianuarie un ultimatum marilor puteri, oferindu-le termen o lună pentru a accepta un schimb de uraniu în condiţiile sale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici