Petru Lucinschi, fost preşedinte moldovean: "Moldovenii nu au nimic comun cu ruşii. Există aspecte bolşevice în politica rusească de acum"

Fostul preşedinte al Republicii Moldova Petru Lucinschi a declarat că moldovenii nu au "nimic în comun cu poporul rus", a cărui politică încă mai conţine aspecte bolşevice.

776 afișări
Imaginea articolului Petru Lucinschi, fost preşedinte moldovean: "Moldovenii nu au nimic comun cu ruşii. Există aspecte bolşevice în politica rusească de acum"

Petru Lucinschi, fost preşedinte moldovean: "Moldovenii nu au nimic comun cu ruşii. Există aspecte bolşevice în politica rusească de acum" (Imagine: Radu Stefan/Mediafax Foto)

În opinia sa, Republica Moldova trebuie să fie pregătită pentru măsuri de presiune şi provocări din partea Rusiei, relatează agenţia rusă Regnum.

"Ar putea fi închise frontierele pentru câteva zile sau să fie închis gazul pentru o anumită perioadă", a declarat fostul preşedinte moldovean, exprimându-şi speranţa că "nu se va ajunge la acest lucru".

"Nu cred că Rusia va neglija atât de mult poziţia Europei", existând şi factorul american, a adăugat Lucinschi. El a afirmat că, în realitate, nici Republica Moldova, nici Rusia nu sunt interesate să aibă relaţii bilaterale ostile, iar Chişinăul ar trebui să-i explice Moscovei că orientarea spre integrarea europeană nu este îndeptată împotriva Rusiei.

El a afirmat că dialogul dintre cele două state se complică din cauza diferenţei dintre mentalitatea politicienilor moldoveni şi a celor ruşi.

"Există aspecte bolşevice în politica rusească de acum. Rusia este succesorul Uniunii Sovietice" sub aspect economic, a afirmat Lucinschi pentru postul de televiziune N4, comentând declaraţiile recente ale vicepremierului rus Dmitri Rogozin, care a avertizat Republica Moldova că ar putea rămâne fără gaz şi fără Transnistria în cazul aderării sale la Uniunea Europeană (UE).

"Încetul cu încetul, trebuie să fim duri (...)", a subliniat Lucinschi, preşedinte al Republicii Moldova în perioada 1997-2001.

El a adăugat că "noi nu avem nimic în comun cu poporul rus", iar dacă "vrei să fie pace, pregăteşte-te de război".

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin s-a aflat într-o vizită de două zile în Republica Moldova şi s-a întâlnit marţi cu liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuc.

Rogozin a subliniat că tot ceea ce va fi legat de schimbarea statutului Republicii Moldova după summitul de la Vilnius, în noiembrie, va fi subiectul unor consultaţii intense între Tiraspol şi Moscova. De asemenea, el a afirmat că orientarea europeană a Chişinăului este "lipsită de logică".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici