Phenianul a plasat în alertă forţele armate active şi de rezervă, susţine o asociaţie sud-coreeană

Coreea de Nord şi-a plasat în alertă forţele armate active şi de rezervă înainte de lansarea, la începutul lunii aprilie, a unui presupus "satelit de telecomunicaţii", a afirmat marţi o asociaţie umanitară sud-coreeană, citată de AFP.

5 afișări

"Ultimele noastre informaţii provenind din Coreea de Nord indică faptul că toţi adulţii de sex masculin sunt plasaţi în alertă, în vreme ce tensiunile cresc în jurul lansării unui satelit", a declarat Lee Seung-Yong, de la asociaţia Good Friends, în general bine informată, potrivit AFP.

"Ţara este într-o stare de semirăzboi", a adăugat el, precizând în acelaşi timp că toţi bărbaţii au primit ordin să nu se depărteze de domiciliul lor.

Armata nord-coreeană numără 1,2 de milioane de militari activi şi 7,7 de milioane de rezervişti.

Coreea de Nord a anunţat că va plasa pe orbită, în perioada 4-8 aprilie, un "satelit de telecomunicaţii". Dar Statele Unite şi aliaţii lor asiatici suspectează că lansarea ascunde un test al unei rachete cu rază lungă de acţiune, Taepodong-2.

Japonia, care are relaţii tensionate cu regimul comunist nord-coreean, a promis să distrugă orice rachetă care i-ar ameninţa teritoriul, în urma unui incident sau a unei erori de traiectorie.

Tokyo nu a uitat lansarea din vara anului 1998 a unei rachete nord-coreene cu rază lungă de acţiune Taepodong-1, care survolase o parte a arhipelagului, înainte de a se prăbuşi în Oceanul Pacific.

Guvernul japonez a mobilizat baterii de rachete antirachetă în Tokyo şi în împrejurimi.

Coreea de Nord a avertizat că ar considera orice interceptare a rachetei sale drept un "act de război". Statul a mai spus că eventuale sancţiuni din partea ONU ar fi percepute ca "un act ostil", ducând la ruperea negocierilor legate de denuclearizarea sa, aflate în prezent în impas.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici