Phenianul ameninţă că va doborî orice avion de spionaj care i-ar încălca teritoriul

Coreea de Nord a ameninţat miercuri că va doborî orice avion de spionaj american care va încălca spaţiul său aerian pentru a supraveghea lansarea iminentă a unei rachete, potrivit unui comunicat oficial.

19 afișări
Imaginea articolului Phenianul ameninţă că va doborî orice avion de spionaj care i-ar încălca teritoriul

Phenianul ameninţă că va doborî orice avion de spionaj care i-ar încălca teritoriul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dacă agresorii imperialişti încearcă să trimită avioane de spionaj în spaţiul nostru aerian, periclitând pregătirile noastre pentru lansarea unui satelit în scopuri paşnice, forţele noastre revoluţionare le vor doborî fără milă", se arată în comunicat.

Marţi, Phenianul a declarat că avioane americane de spionaj şi-au intensificat zborurile în nord-estul Coreeei de Nord, unde autorităţile se pregătesc să lanseze o rachetă.

Ignorând presiunile din partea comunităţii internaţionale în vederea renunţării la această lansare, Coreea de Nord a anunţat că va lansa pe orbită la începutul lui aprilie un "satelit de telecomunicaţii" care va survola nordul arhipelagului japonez. Statele Unite şi aliaţii lor asiatici suspectează însă că lansarea ascunde un test al unei rachete cu rază lungă de acţiune, Taepodong-2, care ar putea atinge statul american Alaska.

Statele vecine Coreei de Nord se tem de o reeditare a incidentului din vara lui 1998, când regimul a lansat în locul unui "satelit", o rachetă cu rază lungă de acţiune Taepodong-1, care a survolat o parte a Japoniei după care a căzut în Oceanul Pacific.

Pheninaul a provocat o nouă criză internaţională lansând la 4 iulie 2006 - ziua naţională a Statelor Unite - şapte rachete, printre care şi una de tip Taepodong-2, care a explodat la 40 de secunde după lansare.

Secretarul de stat american, Hillary Clinton, a declarat marţi, la Haga, că o lansare va avea "consecinţe" în Consiliul de Securitate al ONU.

Japonia, care are relaţii tensionate cu regimul comunist nord-coreean, a promis anterior să distrugă orice rachetă care i-ar ameninţa teritoriul, în urma unui incident sau a unei erori de traiectorie.

Potrivit secretarului american al Apărării, Robert Gates, Statele Unite nu intenţionează să doboare o eventuală rachetă nord-coreeană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici