Phenianul susţine că navele sud-coreene au pătruns în apele sale teritoriale

Armata nord-coreeană a acuzat marţi marina sud-coreeană că a pătruns în apele sale teritoriale, ameninţând Seulul cu un răspuns militar, a anunţat agenţia oficială KCNA.

114 afișări
Imaginea articolului Phenianul susţine că navele sud-coreene au pătruns în apele sale teritoriale

Phenianul susţine că navele sud-coreene au pătruns în apele sale teritoriale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În zece zile, afirmă Phenianul, zeci de nave sud-coreene au trecut frontiera, potrivit KCNA.

"Este o provocare deliberată care urmăreşte să genereze un alt conflict militar în Marea Galbenă şi să avanseze astfel către o fază de război", precizează KCNA.

Dacă aceste intruziuni vor continua, Coreea de Nord "va pune în aplicare măsuri militare pentru a-şi apăra apele teritoriale, iar Coreea de Sud va fi responsabilă de consecinţe".

Un purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Apărării a dezminţit orice incursiune a navelor sud-coreene în teritoriul nord-coreean.

Aceste ameninţări intervin pe fondul unor tensiuni puternice între cele două Corei, Seulul ameninţând că va face Phenianul "să plătească preţul" pentru scufundarea unei nave sud-coreene.

Marţi, în cadrul discuţiilor cu un emisar chinez la Seul, Coreea de Sud a încercat să convingă Beijingul să o ajute să impună noi sancţiuni împotriva Phenianului.

China crede însă că "dialogul este preferabil confruntării", a declarat marţi un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe. "Sperăm sincer că toate părţile vizate vor păstra calmul şi vor da dovadă de reţinere", a declarat purtătoarea de cuvânt Jiang Yu, în cadrul unei întâlniri cu presa. "Credem că dialogul este de preferat confruntării", a adăugat ea.

China, singurul aliat puternic al Coreei de Nord, nu s-a raliat vocilor care au condamnat acţiunile Phenianului, afirmând că vrea să efectueze propria "evaluare" a naufragiului din 26 martie.

Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, care se află în prezent la Beijing pentru dialogul strategic sino-american, nu a reuşit să convingă China să se alăture condamnării Coreei de Nord, în timp ce Statele Unite au dat asigurări Seulului că îl vor susţine "fără echivoc".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici