Piraţii de pe două nave capturate, cu români la bord, au deschis focul asupra altui vas

Piraţii aflaţi pe navele capturate St James Park şi Rim, la bordul cărora se află în total trei români, au deschis focul asupra altei nave care s-a apropiat de ele, în noaptea de marţi spre miercuri, anunţă organizaţia neguvernamentală Ecoterra, citată de site-ul australia.to.

23 afișări
Imaginea articolului Piraţii de pe două nave capturate, cu români la bord, au deschis focul asupra altui vas

Piraţii de pe două nave capturate, cu români la bord, au deschis focul asupra altui vas (Imagine din arhivă; Mediafax Foto/AFP)

Capturată la 28 decembrie în Coridorul de tranzit recunoscut internaţional din Golful Aden, în timp ce se deplasa din Spania către Thailanda, nava St James Park are la bord 26 membri ai echipajului, printre care şi doi români. Cargoul a fost ancorat de piraţi lângă Garacad, în nord-estul coastei somaleze. După incidentul din noaptea de marţi spre miercuri, în cursul căruia vasul care s-a apropiat nu a ripostat şi a părăsit zona, St James Park şi-a schimbat poziţia, aflându-se în prezent în largul oraşului Kulub, precizează organizaţia Ecoterra, care monitorizează traficul maritim în zonă. Potrivit unor surse, negocierile ar fi foarte anevoioase.

Nava Asian Glory, cu un echipaj de 25 de membri, printre care şi doi români, a fost capturată la 2 ianuarie. Ea era deţinută lângă Hobyo, în centrul coastei somaleze. După ce în ultima săptămână din ianuarie a oferit asistenţă unei alte nave de piraţi, care rămăsese fără combustibil şi avea probleme tehnice, Asian Glory a preluat alţi cinci piraţi de pe aceasta, fiind în prezent deţinută în largul oraşului Garacad. Negocierile par să fie foarte discrete.

Cargoul libian Rim, sub pavilion nord-coreean, a fost capturat în nord-vestul Golfului Aden, la 2 februarie 2009. El s-a îndreptat mai întâi către coasta somaleză a Golfului Aden, lângă LasKorey, unde s-a întâlnit cu forţe din Puntland, existând schimburi de focuri între acestea şi piraţi. Apoi vasul s-a deplasat pe lângă Cornul Africii, spre Garacad, în Oceanul Indian. În prezent, Rim navighează între Garacad şi Kulub. Au fost iniţiate negocieri între piraţi şi proprietarii navei.

Reprezentantul Federaţiei Internaţionale a Transportatorilor în România, Adrian Mihălcioiu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că echipajul navei Rim este format din zece marinari, unul dintre aceştia fiind român, iar ceilalţi nouă sirieni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici