Piraţii somalezi au eliberat o navă cu marinari români la bord

Piraţii somalezi au anunţat sâmbătă că au eliberat, în schimbul unei recompense de 1,8 milioane de dolari, un cargou german deturnat cu mai mult de trei luni în urmă, echipajul fiind format din marinari români, potrivit informaţiilor de presă.

104 afișări
Imaginea articolului Piraţii somalezi au eliberat o navă cu marinari români la bord

Piraţii somalezi anunţă eliberarea unei nave germane, în schimbul unei recompense (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Am eliberat nava şi echipajul în această noapte, după ce am primit o răscumpărare de 1,8 milioane de dolari. Acum este liberă şi a plecat", a declarat unul dintre liderii grupului de piraţi. Liderii locali somalezi au confirmat informaţia.

La bordul navei germane MV Victoria se află 11 marinari români, conform unui anunţ al Ministerului german de Externe.

Nava, aflată sub pavilion Antigua şi Bermuda, a fost capturată în data de 5 mai, la 75 de kilometri sud de portul yemenit Al-Mukalla, în timp ce se îndrepta către portul Jeddah din Marea Roşie.

Iniţial, France Presse anunţase că nava eliberată ar putea fi Hansa Stavanger, un port-container de 20.000 de tone deturnat de piraţi în Oceanul Indian la 4 aprilie. Vasul, cu un echipaj format din 24 de persoane, are la bord cinci germani.

Toţi cei 11 marinari români de la bordul MV Victoria sunt bine

Navigatorii români sunt bine şi nimeni nu le-a pricinuit vreun rău, a declarat, sâmbătă, Cornel Panchici, managerul firmei prin care au plecat marinarii.

"Chiar astăzi (n.r. - sâmbătă) am discutat cu comandantul navei (Petru Constantin Tinu) şi ştiu că toţi cei 11 navigatori români de la bord sunt bine, sănătoşi, atât cât pot să fie după mai mult de două luni de captivitate, şi că nimeni nu le-a pricinuit vreun rău. Ştiu că sunt uşor slăbiţi, dar niciunul nu suferă de vreo boală cronică", a declarat corespondentului MEDIAFAX Cornel Panchici, managerul firmei de crewing "Kru Maritime" din Constanţa, prin care marinarii au plecat în voiaj.

Managerul firmei nu a putut da informaţii clare în legătură cu eliberarea navei.

"Am auzit de faptul că urmează să fie eliberaţi, dar nu avem încă informaţii clare la această oră. Aşa că până nu ştim cu certitudine că vor fi puşi în libertate nu ne putem pronunţa. Este prematur să facem acum declaraţii. Preferăm să-i vedem întâi liberi şi apoi vom vorbi.(...)", a mai spus Panchici.

Liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor din România, Adrian Mihălcioiu, declarase pentru MEDIAFAX, la începutul lunii mai, că nava încărcată cu 10.000 de tone de orez plecase spre India şi a fost atacată de piraţi în timp ce se afla în culoarul de securitate. El afirmase că majoritatea marinarilor sunt din Constanţa şi sunt membri de sindicat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici