Plan îndrăzneţ în Australia: peste 100 de animale şi plante ameninţate vor fi protejate

Peste 100 de animale şi plante în pericol de dispariţie vor fi protejate cu ajutorul unui plan îndrăzneţ lansat de Guvernul Australiei, potrivit BBC.

198 afișări
Imaginea articolului Plan îndrăzneţ în Australia: peste 100 de animale şi plante ameninţate vor fi protejate

Plan îndrăzneţ în Australia: peste 100 de animale şi plante ameninţate vor fi protejate

Australia anunţă un plan îndrăzneţ pentru a opri criza extincţiilor speciilor. Guvernul intenţionează să oprească pierderea altor specii şi să pună capăt statutului său de „capitală mondială a extincţiei mamiferelor", anunţă autorităţile.

Peste 100 de animale şi plante ameninţate, inclusiv specii emblematice precum koala, vor fi considerate prioritare în cadrul unor noi strategii de protecţie. Planul vizează cel puţin o treime din suprafaţa continentului.

La începutul acestui an, un raport a constatat că mediul înconjurător din Australia se află într-un declin şocant. Multe animale şi plante indigene se confruntă cu diferite ameninţări, inclusiv pierderea habitatului, dăunători, schimbări climatice şi dezastre naturale mai frecvente şi mai distructive.

Ministrul mediului, Tanya Plibersek, a declarat că nevoia de acţiune nu a fost niciodată mai mare.

„Abordarea noastră actuală nu a funcţionat. Suntem hotărâţi să oferim vieţii sălbatice o şansă mai bună", a declarat Plibersek.

Obiectivul de a înscrie 30% din terenul Australiei pe lista celor protejate de legile naţionale de mediu va ajuta speciile şi habitatele vulnerabile, a adăugat ministrul Mediului. De asemenea, strategia pe 10 ani vizează îmbunătăţirea rezistenţei la schimbările climatice, mutarea unor animale în zone fără prădători, o mai bună monitorizare a populaţiilor existente şi valorificarea expertizei aborigene privind gestionarea mediului.

20 de zone cu densitate mare de specii ameninţate vor fi vizate în mod special. Printre acestea se numără Insula Kangaroo din Australia de Sud şi Munţii Albaştri din New South Wales, care au fost devastaţi de incendii de vegetaţie în 2019-2020. Printre cele 110 specii care vor fi considerate prioritare se numără leul de mare australian şi cel mai rar marsupial din lume, Gilbert's Potoroo, din care au mai rămas doar aproximativ 100 de exemplare.

Ministrul Plibersek a explicat că strategia este răspunsul guvernului la raportul „State of the Environment", care a constatat că Australia are mai multe specii pe cale de dispariţie decât orice alt continent.

Studiul privind sistemele ecologice ale ţării a concluzionat că mai mult de jumătate dintre acestea se află într-o stare precară. Ameninţările nu sunt gestionate în mod adecvat, ceea ce înseamnă că acestea sunt pe cale să cauzeze şi mai multe probleme, se mai arată în raport.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici