Poliţia a început arestarea manifestanţilor prodemocraţie din centrul Hong Kong-ului - FOTO, VIDEO

Poliţia a început joi arestarea manifestanţilor rămaşi în principala zonă a protestelor prodemocraţie din centrul Hong Kong-ului, cel mai probabil epilogul manifestaţiilor la care s-a cerut introducerea votului prin sufragiu universal în fosta colonie britanică.

962 afișări
Imaginea articolului Poliţia a început arestarea manifestanţilor prodemocraţie din centrul Hong Kong-ului - FOTO, VIDEO

ULTIMATUM dat de Poliţia din Hong Kong: Manifestanţii au la dispoziţie 30 de minute pentru a părăsi zona sau vor fi arestaţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sute de poliţişti au pătruns în zona cartierului de afaceri Admiralty, unde au fost instalate de 11 săptămâni corturi şi baricade, în apropiere de sediul Guvernului local. Poliţiştii au demontat corturile şi baricadele, la scurt timp după sosirea în zonă.

Ulterior, forţele de ordine i-au dispersat pe manifestanţii aflaţi în zonă, inclusiv pe liderii studenţilor şi pe deputaţii prodemocraţie, care au fost urcaţi în maşini ale poliţiei. "Suntem paşnici", "Noi rezistăm", "Vrem o democraţie reală", au scandat protestatarii.

De la momentul de vârf din 28 septembrie, când zeci de mii de manifestanţi au ieşit în stradă, numărul protestatarilor a scăzut considerabil în teritoriul aflat sub administrarea Chinei, iar susţinerea mişcării în rândul opiniei publice, afectată de perturbări ale traficului, s-a erodat.

Iniţial, poliţia a acordat un termen scurt protestatarilor pentru a pleca de bunăvoie din zonă, avertizând că "va acţiona pentru evacuarea şi arestarea celor care refuză să plece". Operaţiunile de evacuare au loc după decizia Înaltei Curţi, la sesizarea oamenilor de afaceri din zonă şi a companiilor de transport în comun. Executorii judecătoreşti s-au prezentat joi la primă oră în zona protestelor, iar muncitorii au început să demonteze baricadele ridicate într-o intersecţie din cea mai importantă arteră de circulaţie din Hong Kong.

Mii de persoane s-au strâns miercuri seară la Admiralty, pentru un ultim protest. O mare parte dintre manifestanţi şi-au demontat joi corturile şi au părăsit zona. După expirarea ultimatumului, poliţia i-a lăsat însă să plece pe cei care au dorit, dar nu înainte de a nota datele personale.

"Acesta nu este sfârşitul mişcării", a asigurat, într-o declaraţie pentru AFP, deputata prodemocraţie Claudia Mo. "Trezirea conştiinţei politice a tinerilor este ireversibilă, iar lupta continuă", a adăugat ea. "Nu sunt obosită. Nu voi fi niciodată obosită, doar Guvernul este obosit", a declarat, la rândul său, Alice, o studentă în vârstă de 19 ani.

Unii dintre manifestanţi şi-au exprimat tristeţea că nu au ajuns la niciun rezultat concret, în timp ce alţii au apreciat că mişcarea a schimbat imaginea Hong Kong-ului. "Sunt trist, întrucât nu ne-am atins obiectivul, dar cred că vom progresa în viitor", a afirmat Dubi, în vârstă de 23 de ani. "Cred că este doar începutul unor schimbări pe termen lung", a adăugat el. Teritoriu chinez cu o largă autonomie, fosta colonie britanică s-a confruntat cu ample manifestaţii, în cea mai gravă criză politică de la retrocedarea către Beijing, în 1997.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici