Poliţia evacuează prin forţă sediul Guvernului din Hong Kong, ocupat de protestatari

Poliţia a evacuat, sâmbătă, circa 50 de manifestanţi care ocupau sediul Guvernului din Hong Kong încă de vineri, pentru a protesta faţă de decizia Beijingului de a impune limite sufragiului universal.

528 afișări
Imaginea articolului Poliţia evacuează prin forţă sediul Guvernului din Hong Kong, ocupat de protestatari

Poliţia evacuează prin forţă sediul Guvernului din Hong Kong, ocupat de protestatari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Poliţia a anunţat că a arestat 61 de manifestanţi, între care mai mulţi adolescenţi, în timpul ocupării Guvernului, care a fost momentul culminant al unei săptămâni de campanie de nesupunere civică în fosta colonie britanică trecută sub tutelă chineză.

Până la 2.000 de manifestanţi se aflau în exteriorul complexului unde erau poziţionaţi poliţişti echipaţi cu căşti şi scuturi. Mulţimea a scandat împotriva poliţiştilor care au scos din clădire cei aproximativ 50 de manifestanţi, deseori trăgând de ei fără menajamente.

"Poliţia ar trebui să prindă hoţi, nu studenţi", scanda mulţimea, în timp ce aceştia sunt vârful de lance al campaniei de nesupunere civilă din Hong Kong, lansată luni.

Imaginile televizate au arătat arestarea liderului studenţilor Joshua Wong, în vârstă de doar 17 ani.

Într-un comunicat, autorităţile din Hong Kong şi-au "exprimat regretul" că protestatarii au pătruns în clădire, adăugând că au fost răniţi manifestanţi şi poliţişti, fără alte precizări.

Cu o zi înainte, circa 150 de manifestanţi au reuşit să intre în complexul guvernamental, mulţi dintre ei prin escaladarea gardului, în timp ce alţii au strigat "Deschideţi porţile", potrivit martorilor oculari.

Poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii, care se protejau cu umbrele, măşti chirurgicale şi ochelari de motociclişti, a declarat un jurnalist pentru AFP.

În total, o mie de persoane au participat la manifestaţii în noaptea de vineri spre sâmbătă. Anterior, mulţimea a depăşit 2.000 de persoane, când liceenii li s-au alăturat studenţilor.

"Ne este indiferent dacă vom fi răniţi, ne este indiferent dacă vom fi arestaţi, ceea ce vrem este să obţinem o democraţie reală", a declarat un manifestant, Wong Kai-keung, aflat în primul rând al protestatarilor.

China a anunţat în august că viitorul executiv local va fi ales prin sufragiu universal începând din 2017, dar doar doi sau trei candidaţi, selecţionaţi de un comitet de nominalizare, vor putea să se prezinte la scrutin.

Lansată luni, campania de nesupunere civică a reunit circa 13.000 de studenţi într-un campus din nordul Hong Kong, potrivit organizatorilor.

În iulie, 500.000 de manifestanţi au defilat pe străzi pentru a protesta faţă de controlul tot mai mare al Beijingului asupra vieţii din Hong Kong.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici