Poliţia norvegiană a descoperit şi distrus explozibil stocat la ferma lui Anders Breivik

Poliţia norvegiană a anunţat marţi că a descoperit şi distrus explozibil stocat la ferma închiriată de Anders Behring Breivik, bărbatul care a recunoscut că este autorul masacrului soldat cu 76 de morţi vineri în Norvegia.

606 afișări
Imaginea articolului Poliţia norvegiană a descoperit şi distrus explozibil stocat la ferma lui Anders Breivik

Poliţia norvegiană a descoperit şi distrus explozibil stocat la ferma lui Anders Breivik (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Poliţia a refuzat să dezvăluie natura şi cantitatea explozibilului găsit.

"Explozibili au fost găsiţi la fermă. Am considerat că este preferabil să nu îi deplasăm şi aceştia au fost distruşi la faţa locului într-o explozie controlată", a declarat Trine Dyngeland, o purtătoare de cuvânt a poliţiei.

Behring Breivik, care a planificat atentatele de mult timp, închiriase o fermă la nord de Oslo, oficial pentru a cultiva legume.

Potrivit presei norvegiene, el a făcut însă acest lucru probabil pentru a putea achiziţiona îngrăşăminte chimice fără a genera suspiciuni, ceea ce i-a permis să fabrice bomba care a distrus sediul Guvernului vineri, povocând moartea a opt persoane.

La începutul lui mai, el a achiziţionat şase tone de îngrăşământ, potrivit Centralei de achiziţii agricole.

După atentatul cu maşină-capcană, el a deschis focul asupa unei reuniuni a tineretului laburist pe insula Utoeya, la circa 40 de kilometri de Oslo, provocând moartea a 68 de persoane.

În cursul audierilor, Behring Breivik, în vârstă de 32 de ani, s-a declarat angajat într-o cruciadă pentru a "salva Norvegia şi Europa occidentală de o invazie musulmană, între altele".

El a fost plasat luni în arest preventiv pentru o perioadă de opt săptămâni, care poate fi reînnoită, iar primele patru le va petrece la izolare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici