Poliţia norvegiană, vinovată pentru numărul mare de morţi de pe insula Utoeya? Instituţia a recunoscut că a ales un itinerariu prea lung spre insulă

Poliţia norvegiană, criticată pentru că a avut nevoie de o oră pentru a-l aresta pe autorul atacului armat de pe insula Utoeya, la 22 iulie, a recunoscut marţi că a ales un itinerariu mai lung decât era necesar pentru a ajunge pe insulă, relatează postul public de televiziune NRK.

854 afișări
Imaginea articolului Poliţia norvegiană, vinovată pentru numărul mare de morţi de pe insula Utoeya? Instituţia a recunoscut că a ales un itinerariu prea lung spre insulă

Insula Utoeya (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Conform NRK, echipa de intervenţie specială a poliţiei venită de la Oslo, oraş situat la circa 40 de kilometri de lacul unde se află insula Utoeya, s-a îmbarcat pe o barcă la 3,6 kilometri de insulă, în timp ce ar fi putut pleca de la un chei situat la numai 670 de metri de locul în care a avut loc masacrul.

"S-a dovedit că (locul ales pentru lansarea la apă a ambarcaţiunii poliţiei) era puţin adecvat", a declarat pentru televiziune Johan Fredriksen, un reprezentant al poliţiei din Oslo.

O înregistrare video realizată de un amator, postată pe site-ul NRK, arată zece poliţişti la bordul unei mici bărci pneumatice roşii. Conform presei, această ambarcaţiune era supraîncărcată şi poliţia a afirmat că a înregistrat o pană de motor.

Poliţiştii s-au îmbarcat în final la bordul unor bărci civile, mai rapide, venite în întâmpinarea lor, ceea ce le-a permis să câştige aproximativ zece minute, potrivit versiunii oficiale.

Fredriksen a refuzat marţi să facă vreun comentariu asupra întârzierii provocate probabil de alegerea itinerariului.

Mai mulţi supravieţuitori şi presa au criticat perioada de timp de care a avut nevoie poliţia - ocupată atunci cu explozia unei bombe în centrul Oslo - pentru a interveni la 22 iulie. Aproape o oră a trecut între primul mesaj care alerta poliţia despre atacul armat de pe insulă şi momentul arestării autorului.

Extremistul Anders Behring Breivik a ucis 69 de persoane, între care numeroşi adolescenţi, după ce a deschis focul asupra celor 600 de membri ai tineretului laburist reuniţi pentru o şcoală de vară.

Explozia, cu puţin timp înainte, a unei maşini-capcană în apropiere de sediul Guvernului norvegian, s-a soldat cu opt morţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici