Politica britanică trebuie reformată în profunzime

Demisia preşedintelui Camerei Comunelor din Marea Britanie era necesară, dar numai o reformă de mare amploare şi noi alegeri vor putea restaura încrederea publicului în viaţa politică a ţării, apreciază miercuri presa britanică.

51 afișări
Imaginea articolului Politica britanică trebuie reformată în profunzime

Politica britanică trebuie reformată în profunzime (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Michael Martin, stigmatizat pentru rolul său în scandalul cheltuielilor decontate ale deputaţilor, a cedat presiunilor marţi şi a anunţat că îşi va da demisia la 21 iunie, ceea ce constituie o premieră în ultimele trei secole.

Decizia sa a fost salutată de toată presa, în timp ce mulţi comentatori consideră că nu ar fi trebuit niciodată numit şi că nu era potrivit pentru acest post.

"Decizia (lui Martin) de a demisiona nu va salva nava de la naufragiu, adică ceea ce a devenit acest Parlament pătat şi discreditat. Doar nişte alegeri generale pot rezolva acest lucru", scrie tabloidul The Sun.

The Daily Telegraph (conservator) consideră plecarea lui Martin ca fiind prima etapă dintr-o "veritabilă revoluţie britanică" şi solicită de asemenea alegeri.

The Independent, la rândul său, cere atât Partidului Laburist al lui Gordon Brown, cât şi conservatorilor, principalul partid de opoziţie, să excludă orice deputat care a abuzat de rambursarea cheltuielilor şi consideră că un scrutin, prevăzut în iunie 2010, va aduce noi talente.

Cotidianul The Times scrie că alegerea succesorului lui Martin va fi crucială şi că noul preşedinte va avea ca sarcină în mandatul său să realizeze reforme majore.

Parlamentul "în prezent are nevoie de un preşedinte care inspiră în acelaşi timp consideraţie şi respect în ţară", adaugă cotidianul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici