Politica românească, animată de orgolii şi nu de criza economică cu care se confruntă ţara

Politica românească este dominată de orgolii şi nu motivată de criza economică cu care se confruntă ţara, preşedintele Traian Băsescu şi partidele de opoziţie disputându-şi dreptul de a numi un nou premier, comentează The Economist.

72 afișări
Imaginea articolului Politica românească, animată de orgolii şi nu de criza economică cu care se confruntă ţara

Politica românească, animată de orgolii şi nu de criza economică cu care se confruntă ţara (Imagine: Mediafax Foto/Răzvan Chiriță)

Preşedintele Traiana Băsescu, susţinător al premierului Boc, a câştigat alegerile în 2004 cu un discurs împotriva corupţiei, dar între timp principalii săi susţinători au devenit din ce în ce mai critici la adresa performaţelor sale.

Partidele de opoziţie, printre care liberalii, maghiarii şi minorităţile naţionale, împreună cu social-democraţii ieşiţi de la guvernare, care formează două triemi din Parlament, au propus un premier apolitic, Klaus Iohannis.

Opoziţia este însă unită numai de dorinţa de a-l învinge pe preşedintele în exerciţiu, care are în continuare un avans de 13 puncte faţă de următorul candidat la această funcţie, potrivit sondajelor de opinie.

Băsescu a respins propunerea opoziţiei privind guvernul de tehnocraţi, şi l-a propus pe Lucian Croitoru, consilier al Băncii Naţionale, mizând pe faptul că dacă acesta va fi respins, preşedintele poate tergiversa procedura, venind cu o nouă propunere, timp în care premierul Boc va rămâne la conducerea Guvernului ca interimar.

Deşi a câştigat pentru moment, Băsescu nu şi-a onorat angajamentele asumate privind eradicarea corupţiei în ţară, conchide The Economist.

Dar problemele politice au darul de a abate atenţia de la problemele reale ale României, legate de scăderea economiei cu 8 la sută din PIB, implementarea măsurilor nepopulare stabilite în baza acordului cu FMI şi UE în schimbul acordării unui împrumut de 20 de miliarde de dolari.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici