Poliţiştii francezi au ucis un bărbat care îi atacase strigând "Allahu Akbar"

Poliţiştii francezi au împuşcat mortal, sâmbătă, un bărbat care îi agresase cu un cuţit strigând "Allahu Akbar" într-un comisariat din Joué-lès-Tours (centru-vest), iar Parchetul antiterorism s-a sesizat imediat pentru a deschide o anchetă.

508 afișări
Imaginea articolului Poliţiştii francezi au ucis un bărbat care îi atacase strigând "Allahu Akbar"

Poliţiştii francezi au ucis un bărbat care îi atacase strigând "Allahu Akbar" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit unei surse apropiate anchetei, "acesta seamănă cu modul de acţiune preconizat de gruparea Stat Islamic", activă în Siria şi Irak, "de a ataca forţele de ordine".

În jurul orei locale 14.00 (15.00 ora României), un bărbat înarmat cu un cuţit a intrat în comisariat şi a rănit la faţă un poliţist care se afla la intrare, precum şi alţi doi înainte de a fi ucis de poliţiştii "prezenţi, care au făcut uz de arma din dotare", a precizat Ministerul de Interne într-un comunicat.

Agresorul, un francez născut în Burundi în 1994, cunoscut de serviciile de poliţie pentru delicte de drept comun, a "strigat Allahu Akbar (Allah este mare, în arabă) din momentul în care a intrat şi până la ultimul suflu", a declarat pentru AFP o sursă apropiată anchetei.

"Potrivit primelor elemente ale anchetei, toate condiţiile de legitimă apărare" sunt întrunite, a apreciat procurorul Republicii, Jean-Luc Beck.

Agresorul nu se afla în baza Direcţiei generale de securitate internă (DGSI), potrivit sursei apropiate anchetei. În schimb, fratele său este cunoscut de servicii pentru poziţiile sale radicale şi a intenţionat la un moment dat să plece în Siria, dar a renunţat, potrivit aceleiaşi surse.

Premierul francez Manuel Valls şi-a exprimat "sprijinul" pentru poliţiştii "grav răniţi şi şocaţi", promiţând o intervenţie severă a statului împotriva "celor care îi atacă". Pronosticurile vitale pentru cei trei poliţişti răniţi nu mai sunt angajate, a precizat în cursul serii pentru AFP procurorul.

"Ancheta se orientează către un atentat împotriva forţelor de ordine motivat de islamismul radical", a afirmat o sursă apropiată dosarului.

Secţia antiteroristă a Parchetului din Paris s-a sesizat în legătură cu ancheta, a anunţat o sursă judiciară.

Ancheta a fost deschisă pentru tentativă de asasinat şi asociere de răufăcători, în legătură cu activitatea teroristă.

Ministrul de Interne Bernard Cazeneuve a condamnat "agresiunea brutală" şi a salutat "sângele rece şi profesionalismul poliţiştilor prezenţi".

SI încurajează candidaţii la jihad, care nu sunt în măsură dintr-un motiv sau altul să ajungă pe "pământul jihadului", să lanseze atacuri împotriva "necredincioşilor", militarilor, poliţiştilor sau chiar a civililor. Franţa a fost citată explicit ca ţintă de SI după începutul raidurilor franceze în Irak.

Întoarcerea acasă a jihadiştilor francezi care au luptat în Siria individual sau pentru SI rămâne, de altfel, cel mai mare risc, potrivit unei surse franceze din domeniul antiterorismului.

Dar individul izolat autoradicalizat este la rândul lui un pericol, cu atât mai mult cu cât este vorba de acte mai dificil de dejucat, adaugă această sursă.

Din vara anului 2013, cinci "proiecte de acţiuni teroriste" jihadiste au fost dejucate în Franţa, potrivit lui Cazeneuve. Peste 1.200 de francezi sau persoane cu drept de rezidenţă în Franţa sunt implicate în filiere jihadiste către Siria sau Irak.

În martie 2012, islamistul radical în vârstă de 23 de ani Mohamed Merah a ucis şapte persoane, dintre care trei copii, în regiunea oraşului Toulouse (sud), după care a fost împuşcat mortal în apartamentul său.

Un an mai târziu, un francez în vârstă de 22 de ani convertit la islam şi radicalizat a rănit la nivelul gâtului un militar în cartierul financiar al Parisului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici