Poloneza, a doua cea mai vorbită limbă în Anglia şi Ţara Galilor

Poloneza era a doua cea mai vorbită limbă, după engleză, în Anglia şi Ţara Galilor, cu 546.000 de vorbitori, fiind urmată de punjabi şi urdu, potrivit ultimelor date ale unui recensământ din 2011.

562 afișări
Imaginea articolului Poloneza, a doua cea mai vorbită limbă în Anglia şi Ţara Galilor

Poloneza, a doua cea mai vorbită limbă în Anglia şi Ţara Galilor (Imagine: Thomas Campean/ Mediafax Foto)

Aproximativ patru milioane de persoane (8%) au declarat că vorbesc ca limbă principală altă limbă decât engleza sau velşa, scrie BBC, care precizează că 138.000 de persoane nu vorbesc engleza deloc.

Engleza sau velşa era principala limbă vorbită de către aproximativ 50 de milioane de persoane (92%), în vârstă de peste trei ani, iar dintre cele opt procente care vorbesc altă limbă ca limbă principală, cele mai multe persoane vorbesc engleza la un nivel avansat.

Dintre cei care utilizau altă limbă principală decât engleza, 1,7 milioane vorbeau engleza foarte bine, 1,6 milioane - bine, iar 726.000 vorbeau o engleză "stricată", în timp ce restul de 138.000 nu vorbeau englezeşte, precizează BBC. Acesta este primul recensământ în care populaţia care declară că vorbeşte altă limbă este întrebată cât de bine vorbeşte engleza, adaugă aceeaşi sursă.

De asemenea, în Ţara Galilor, 2,9 milioane de locuitori (97%) au declarat engleza sau velşa ca limbă principală, iar alţi 562.000 (19%) au declarat că pot vorbi velşa, pe când la Londra, 1,7 milioane de rezidenţi (22%) utilizau ca limbă principală altă limbă decât engleza.

Într-un "top zece" al celor mai vorbite limbi, engleza era urmată, în această ordine, de poloneză, panjabi, urdu, bengali, dialectul utilizat în statul indian Gujarati (vest), araba, franceza, chineza (cu excepţia dialectelor mandarin şi cantonez, care se clasează pe locul 27 şi, respectiv, 40) şi portugheza. Potrivit acestor date, aproximativ 22.000 de persoane nu vorbeau nicio limbă, utilizând limbajul semnelor, mai scrie BBC.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici