Polonia cere SUA arme nucleare. Andrzej Duda: "Subiectul este deschis"

Polonia a discutat cu SUA despre schimbul de arme atomice pentru a contracara ameninţarea tot mai mare din partea Rusiei, a declarat preşedintele Andrzej Duda, după ce Kremlinul a intensificat ameninţările nucleare în legătură cu Ucraina.

2535 afișări
Imaginea articolului Polonia cere SUA arme nucleare. Andrzej Duda: "Subiectul este deschis"

Polonia cere SUA arme nucleare. Andrzej Duda: "Subiectul este deschis"

Ar fi primele nucleare americane găzduite de un membru NATO care a fost odată în spatele Cortinei de Fier. Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat în trecut că Rusia va reacţiona la orice extindere a capacităţilor militare ale alianţei.

"Problema, în primul rând, este că noi nu avem arme nucleare. Există întotdeauna o potenţială oportunitate de a participa la programul de găzduire a armelor nucleare", a declarat Duda într-un interviu acordat ziarului Gazeta Polska publicat miercuri.

Germania, Belgia, Ţările de Jos, Italia şi Turcia găzduiesc arme nucleare americane pe teritoriul lor, potrivit Centrului pentru controlul armelor şi neproliferare.

"Am vorbit cu liderii americani despre acest lucru, iar SUA iau în considerare o astfel de posibilitate. Subiectul este deschis" a mai precizat Duda în interviu.

Un diplomat de rang înalt din Varşovia a declarat pentru Bloomberg că găzduirea armelor ar fi în interesul de securitate al Poloniei, al regiunii şi al întregii Europe.

În aprilie, liderul de facto al Poloniei, Jaroslaw Kaczynski, care conduce Partidul Lege şi Justiţie, aflat la putere, a declarat pentru ziarul german Welt am Sontag că Polonia este "deschisă" la găzduirea armelor nucleare americane.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici