Polonia insistă pentru alianţa cu SUA, respingând autonomia strategică a UE evocată de Macron

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a reafirmat, marţi, că relaţia cu Statele Unite rămâne "baza absolută" a securităţii Europei, părând să respingă direcţia "autonomiei strategice" a Uniunii Europene, evocată de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.

417 afișări
Imaginea articolului Polonia insistă pentru alianţa cu SUA, respingând autonomia strategică a UE evocată de Macron

Polonia insistă pentru alianţa cu SUA, respingând autonomia strategică a UE evocată de Macron

„Alianţa cu Statele Unite este o bază absolută a securităţii noastre, care se sprijină pe doi piloni, cooperarea economică şi în domeniul apărării", a susţinut Mateusz Morawiecki, conform cotidianului Le Figaro, înaintea unei vizite la Washington, unde se va întâlni cu vicepreşedintele Kamala Harris.

"Unii lideri occidentali visează la o cooperare cu toată lumea, cu Rusia şi cu anumite puteri din Extremul Orient", a notat Mateusz Morawiecki, insistând că vizita sa în Statele Unite are rolul "consolidării relaţiilor bazate pe cei doi piloni" de cooperare.

Liderul Guvernului naţionalist-populist de la Varşovia a subliniat că speră că aprobe şi să dezvolte contracte militare cu Washingtonul, să abordeze chestiuni financiare, să avanseze cooperarea informatică şi pentru construcţia de centrale nucleare de către grupuri energetice americane, notează cotidianul Le Figaro.

Afirmaţiile premierului Poloniei sunt o reacţie la poziţia preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron. Cu ocazia vizitei de stat în China, Macron a evocat, în interviuri, "autonomia strategică" a Uniunii Europene, pledând pentru "intensificarea industriei apărării" europene şi pentru "accelerarea luptei în domeniile nuclear şi al energiilor regenerabile". Emmanuel Macron începe marţi o vizită de stat în Olanda, unde va rosti un discurs despre direcţia strategică a Uniunii Europene.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici