Polonia îşi schimbă politica faţă de climă şi insistă pentru un obiectiv ambiţios al UE până în 2040

Noul guvern al Poloniei va îndemna Uniunea Europeană să "îmbrăţişeze" un plan de reducere cu 90% a emisiilor de gaze cu efect de seră ale blocului comunitar până în 2040, a declarat luni un oficial guvernamental de rang înalt, reflectând schimbarea politicii climatice a ţării.

765 afișări
Imaginea articolului Polonia îşi schimbă politica faţă de climă şi insistă pentru un obiectiv ambiţios al UE până în 2040

Comisia Europeană urmează să publice în februarie o foaie de parcurs pentru următorul obiectiv climatic al Uniunii Europene, iar Consiliul ştiinţific consultativ european privind schimbările climatice a recomandat o reducere a emisiilor de 90-95% până în 2040, comparativ cu nivelurile din 1990, notează Politico.

La sosirea la o reuniune informală a miniştrilor mediului din UE la Bruxelles, Urszula Zielińska, secretar de stat în cadrul Ministerului polonez al Climei şi Mediului, a declarat reporterilor că blocul comunitar "trebuie neapărat să adopte obiective ambiţioase, iar noi trebuie să adoptăm obiectivul de reducere a emisiilor cu 90%. Dar trebuie să o facem într-un mod constructiv, având grijă de aspectele sociale".

Până în prezent, doar Danemarca a susţinut în mod explicit o ţintă de 90%, iar Bulgaria a declarat săptămâna trecută că UE ar trebui să "discute serios" această cifră.

Rugată să clarifice dacă asta înseamnă că Polonia susţine o ţintă de 90%, Zielińska a spus: "Noi o abordăm, cu prudenţă, în mod foarte constructiv. Vom face totul pentru a atinge acest obiectiv, dacă obiectivul va fi convenit".

Zielińska a subliniat că, sub noul guvern condus de Donald Tusk, Polonia nu va mai bloca acţiunile UE în domeniul climei, aşa cum a făcut deseori ţara în timpul guvernului  anterior, condus de partidul naţionalist Lege şi Justiţie.

"Nu putem continua aşa, nici Europa, nici restul lumii", a spus ea. "Nu îndeplinim acum obiectivele climatice sigure, aşa că trebuie să facem un pas înainte ... suntem împreună în această situaţie. Restul Europei poate conta pe Polonia pentru a ne intensifica eforturile în acest sens".

Zielińska a mai spus că va încerca să convingă guvernul să susţină în mod oficial neutralitatea climatică până în 2050, un obiectiv al UE pe care fiecare ţară membră, cu excepţia Poloniei, l-a aprobat, şi că Varşovia va stabili o nouă "dată limită" pentru cărbune. Conform planurilor actuale, Polonia ar urma să îşi închidă minele abia în 2049.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici