Polonia lansează o licitaţie pentru achiziţionarea a 26 de elicoptere militare multirol

Ministrul polonez al Apărării Tomasz Siemoniak a anunţat joi lansarea unei licitaţii pentru achiziţionarea a 26 de elicoptere multirol în vederea echipării armatei poloneze. Polonia, o fostă ţară comunistă, devenită membră NATO din 1999 şi a Uniunii Europene din 2004, urmează să înlocuiască în viitorii ani toate cele aproximativ 250 de elicoptere militare de concepţie sovietică.

173 afișări
Imaginea articolului Polonia lansează o licitaţie pentru achiziţionarea a 26 de elicoptere militare multirol

Polonia lansează o licitaţie pentru achiziţionarea a 26 de elicoptere militare multirol (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Confirm că licitaţia va fi lansată astăzi (joi)", a declarat ministrul pentru postul de radio TOKFM.

Potrivit unor experţi, valoarea achiziţiei este cuprinsă între 1,5 şi trei miliarde de zloţi (între 360 şi 720 milioane de euro).

Ministrul apreciază că este vorba despre "un prim pas", nevoile armatei poloneze în acest domeniu fiind mult mai importante. Alte licitaţii urmează să fie lansate ulterior, a adăugat Siemoniak.

Potrivit presei, armata poloneză vrea ca acestea să fie produse în Polonia.

Două companii constructoare, şi anume grupul britanico-italian AgustaWestland şi cel american Sikorsky Aircraft, au deja uzine în Polonia şi sunt cele mai bine plasate pentru a câştiga această licitaţie, scrie presa.

Grupul AgustaWestland a achiziţionat în 2010 producătorul polonez de elicoptere PZL Swidnik (sud), care produce elicoptere de tip Sokol ce sunt utilizate în operaţiuni de salvare, de luptă împotriva incendiilor şi în domeniul transporturilor, mai ales militar. Acestea sunt vândute în Cehia şi Coreea de Sud.

AgustaWestland plănuieşte să lanseze la Swidnik producţia de elicoptere de tip AW 109, AW 119 şi AW 139, dar şi elemente pentru modelul AW 101.

La rândul său, grupul Sikorsky Aircraft tocmai a lansat, la uzina sa poloneză PZL Mielec (sud), o nouă versiune de elicopter de Black Hawk, şi anume S70i, destinat exportului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici