Polul frigului: Spania a înregistrat cea mai scăzută temperatură din istoria măsurătorilor naţionale. MAE: Atenţionare de călătorie pentru români

  • Spania a înregistrat joi cea mai scăzută temperatură din istoria măsurătorilor.
  • Mercurul din termometre a scăzut la -35,8 ° C.
  • Temperatura record a fost înregistrată la staţia meteo Vega de Liordes, situată la o altitudine de 1.874 metri în provincia nord-vestică Leon.
7224 afișări
Imaginea articolului Polul frigului: Spania a înregistrat cea mai scăzută temperatură din istoria măsurătorilor naţionale. MAE: Atenţionare de călătorie pentru români

Polul frigului: Spania a înregistrat cea mai scăzută temperatură din istoria măsurătorilor naţionale. MAE: Atenţionare de călătorie pentru români

Dacă va fi confirmat de agenţia meteorologică AEMET, acesta va depăşi cu uşurinţă recordul de -34,1 ° C stabilit cu o zi înainte în estul Pirineilor, relatează Euronews.

Spania este în prezent străbătută de furtuna Filomena care a adus „ninsori abundente”  şi la altitudini mici  „în zone mari din interiorul peninsulei”, a declarat joi AEMET.

Temperaturile înregistrate la staţia meteo sunt departe de cele mai scăzute observate în Europa continentală. Recordul de -58,1 ° C a fost atins în Ust 'Schugor, Rusia, la 31 decembrie 1978.

Franţa şi Elveţia au înregistrat, de asemenea, temperaturi mai scăzute în trecut, cu recordul lor intern fiind de -36,7 ° C, respectiv  -41,8 ° C.

În România recordul de frig s-a atins în 1942, la Bod, în depresiunea Braşovului, unde s-au înregistrat -38,5 ° C.

În Marea Britanie, recordul a fost de -27,2 ° C, în două ocazii separate în două staţii meteorologice scoţiene.

Cea mai scăzută temperatură înregistrată în emisfera nordică a fost de -69,3 ° C, înregistrată în Groenlanda la 22 decembrie 1991, potrivit Organizaţiei Meteorologice Mondiale.

Aceasta este cu aproape 20 ° C mai mare decât recordul global, stabilit în iulie 1983 la staţia meteo Vostok din Antarctica.

Avertizare MAE

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Regatul Spaniei, Comunitatea Autonomă Castilla-La Mancha, că Agenţia Meteorologică spaniolă - AEMET a emis un cod portocaliu de ninsori abundente, începând cu data de 7 ianuarie 2021.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Regatul Spaniei, Comunitatea Autonomă Extremadura, că Agenţia Meteorologică spaniolă - AEMET a actualizat prognoza de vreme nefavorabilă şi a emis un cod portocaliu de ninsoare pentru perioada 7 - 8 ianuarie 2021.

În acest context, autorităţile spaniole recomandă atenţie sporită la deplasare atât pietonilor, cât şi conducătorilor auto, precum şi evitarea deplasărilor neesenţiale.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului al României la Ciudad Real: +34926226825; +34926274805; +34926256925, respectiv ale Consulatului General al României la Sevilla: +34954233243, +34954230947, +34954624053, +34954624070, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al oficiului consular al României la Ciudad Real: +34609513790, respectiv cel al oficiului consular al României la Sevilla: + 34648212169.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici