Popularitatea lui Obama, o ameninţare gravă la adresa credibilităţii al-Qaida

Primul mesaj adresat de numărul doi în ierarhia al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, preşedintelui american ales Barack Obama, este un "răspuns dictat de panica" faţă de popularitatea succesorului lui George W. Bush, ce riscă să complice misiunea organizaţiei extremiste, potrivit experţilor.

14 afișări
Imaginea articolului Popularitatea lui Obama, o ameninţare gravă la adresa credibilităţii al-Qaida

Numărul doi în ierarhia al-Qaida, Ayman al-Zawahiri (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un mesaj difuzat miercuri pe Internet, numărul doi în ierarhia al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, îl tratează pe preşedintele ales al Statelor Unite drept "sclav de culoare" în serviciul albilor, şi "inamic al islamului şi al musulmanilor". Adjunctul lui Osama ben Laden critică şi trimiterea de trupe suplimentare în Afganistan, măsură promisă de viitorul preşedinte.

Declaraţiile, calificate drept "detestabile şi patetice" de către Casa Albă, au aspectul unei prime provocări lansate lui Obama de inamicii declaraţi ai Statelor Unite, responsabili de atentatele de la 11 septembrie.

Potrivit experţilor însă, intervenţia lui Ayman al-Zawahiri reflectă în special temerile manifestate de al-Qaida faţă de un lider care ar putea complica misiunea organizaţiei de a finanţa, recruta şi justifica mesajele sale extremiste.

"Acest mesaj este înainte de toate un răspuns la reacţiile pozitive în urma alegerii lui Obama", apreciază Thomas Sanderson, expert pe probleme de antiterorism în cadrul Centrului de studii internaţionale şi strategice.

"Alegerea lui Obama le afectează legitimitatea", deoarece "ameliorează imaginea Statelor Unite, iar al-Qaida devine mai puţin pertinentă", a explicat el. "Ei ar fi fost mulţumiţi fără îndoială de alegerea unei persoane mai apropiate de politica preşedintelui Bush", a adăugat el.

"Multe persoane din lume percep alegerea lui Obama drept o respingere a politicii lui Bush (...), iar acest lucru îngrijorează (reţeaua, n. red.) al-Qaida, care profita până în prezent de poziţiile adoptate de adminsitraţia Bush pentru a pretinde că islamul este atacat", continuă expertul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici