Porci canadieni au fost infectaţi în premieră cu virusul gripei porcine umane

Porci canadieni au fost infectaţi cu virusul H1N1 al gripei porcine umane, probabil de un agricultor care a călătorit în Mexic, aceasta fiind o premieră în epidemia actuală, au anunţat sâmbătă autorităţile canadiene.

30 afișări
Imaginea articolului Porci canadieni au fost infectaţi în premieră cu virusul gripei porcine umane

Porci canadieni au fost infectaţi în premieră cu virusul gripei porcine umane (Imagine din arhivă; Răzvan Chiriță/Mediafax Foto)

"Virusul H1N1 (gripă porcină la om) a fost detectat în cadrul unui grup de porci la Alberta (vest)", a anunţat Agenţia canadiană pentru inspecţia alimentelor (ACIA), precizând însă că salubritatea alimentară nu este afectată.

Doctorul Brian Evans, de la ACIA, a explicat că e "foarte probabil" ca porcii să fi fost expuşi la virus de un agricultor care a călătorit recent în Mexic. Acesta prezenta simptome ale gripei şi s-a întors din Mexic la 12 aprilie, reluându-şi activitatea la ferma porcină în data de 14.

Bărbatul s-a vindecat şi toţi porcii sunt de asemenea în curs de vindecare, a adăugat doctorul Evans, indicând că virusul H1N1 descoperit la aceşti porci este acelaşi care face în prezent obiectul unei alerte mondiale în populaţia umană.

Conform oficialilor sanitari canadieni, infectarea porcilor cu H1N1 este "primul caz detectat" în criza actuală. Descoperirea se datorează, potrivit acestora, faptului că autorităţile canadiene supraveghează îndeaproape populaţia animală şi au adaptat pentru porci un test diagnostic destinat oamenilor.

Transferul virusului gripei de la om la porc nu este excepţional, a mai explicat doctorul Evans. "Porcii pot contracta viruşi de la oameni, de la alţi porci şi de la păsări".

Acest lucru se întâmplă din când în când, a declarat la rândul său doctorul David Butler-Jones, administratorul şef al sănătăţii publice, dar a subliniat că autorităţile sanitare monitorizează situaţia pentru a evita ca virusul să se întoarcă, de la porci la om.

Aproximativ 10 la sută dintre cei 2.200 de porci de la fermă au fost afectaţi de virus, iar întreaga turmă a fost plasată în carantină.

ACIA notează într-un comunicat că "riscul ca aceşti porci să transmită virusul la persoane este foarte slab".

Bilanţul de cazuri confirmate de gripă porcină la om, în rândul populaţiei canadiene, a ajuns la 85 sâmbătă, dar toate persoanele afectate nu prezintă pentru moment decât simptome uşoare ale bolii.

Aproximativ 30 de noi cazuri de gripă porcină la om au fost semnalate sâmbătă în Canada, dintre care 17 în Noua Scoţie, unde primele cazuri canadiene au fost detectate duminica trecută într-o şcoală.

Şase dintre cele zece provincii canadiene sunt afectate şi autorităţile se aşteaptă ca numărul persoanelor care prezintă simptomele să crească în continuare. Autorităţile sanitare au lansat sâmbătă o campanie de informare în presă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici