Poroşenko: Ceremoniile marcând Debarcarea în Normandia vor fi o demonstraţie a unităţii europene

Noul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko a apreciat, joi seara, la Berlin, că ceremoniile de sărbătorire a Debarcării din Normandia vor reprezenta o demonstraţie a unităţii europene.

324 afișări
Imaginea articolului Poroşenko: Ceremoniile marcând Debarcarea în Normandia vor fi o demonstraţie a unităţii europene

Petro Poroşenko (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Mâine (vineri), în Normandia, vom sărbători împreună 70 de ani (de la Debarcarea aliaţilor), iar Europa va demonstra unitatea şi susţinerea sa faţă de Ucraina", a declarat Poroşenko, într-o conferinţă de presă, înaintea unei întâlniri cu cancelarul german Angela Merkel.

Preşedintele ucraiean, care urmează să depună jurământul sâmbătă, a salutat poziţia de solidaritate faţă de Ucraina, exprimată de "Europa şi întreaga lume" la Varşovia, miercuri, unde Poroşenko a efectuat prima sa vizită oficială.

El a afirmat, de asemenea, că după intrarea sa în funcţie "vor apărea noi posibilităţi pentru un program de pacificare în estul Ucrainei", unde au loc confruntări cu separatişti proruşi.

"Poziţia Rusiei se manifestă, în prezent, într-un mod dăunător pentru ambele părţi. Aparent, acest lucru a devenit clar pentru Moscova", a afirmat el.

La rândul său, Merkel a apreciat că Ucraina "încă se află într-o situaţie dificilă" şi a dat asigurări că Germania "va fi utilă (...) atât prin sfaturi, cât şi prin fapte, Când Ucraina ne va cere acest lucru".

Însă ea a subliniat că problema integrităţii teritoriale a Ucrainei şi redresarea economiei sale necesită "totuşi susţinerea Rusiei".

Merkel se va întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin vineri dimineaţa, în Normandia, înainte de festivităţile marcând Debarcarea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici