Poroşenko: "Suntem într-o situaţie de război. Vom pune capăt acestei terori". Noul preşedinte al Ucrainei vrea să discute cu Putin pentru depăşirea crizei

Noul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko a promis să pună capăt "războiului" din estul Ucrainei, într-un interviu acordat cotidianului Bild şi publicat miercuri.

22469 afișări
Imaginea articolului Poroşenko: "Suntem într-o situaţie de război. Vom pune capăt acestei terori". Noul preşedinte al Ucrainei vrea să discute cu Putin pentru depăşirea crizei

Petro Poroşenko (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

"Suntem într-o situaţie de război în estul Ucrainei, Crimeea a fost ocupată de Rusia şi există o mare instabilitate. Trebuie să reacţionăm", a declarat Poroşenko, în acest interviu acordat împreună cu fostul campionul mondial la box şi viitor primar al Kievului, Vitali Kliciko.

"Vom pune capăt acestei terori, se duce un adevărat război împotriva ţării noastre", a continuat el.

Întrebat dacă dă deja ordine armatei, în timp ce situaţia din estul Ucrainei se agravează pe zi ce trece, Poroşenko a răspuns: "încă nu am depus jurământul ca preşedinte, atât timp cât nu am făcut acest lucru, nu pot da ordine".

"Dar firesc, sunt în contact strâns cu Guvernul şi pot spune: operaţiunea teroristă a început cu adevărat în cele din urmă", a adăugat el.

"Nu vom mai lăsa multă vreme aceşti terorişti să răpească oamenii şi să îi ucidă, nu îi vom mai lăsa mult să ocupe clădirile şi să sfideze legile", a avertizat Poroşenko.

Cancelarul german, Angela Merkel, urmează să se întâlnească miercuri seara, în cadrul unui dineu la Berlin, cu premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk, cu preşedintele georgian Ghiorghi Margvelaşvili şi cu preşedintele moldovean Nicolae Timofti.

Petro Poroşenko vrea să discute cu Vladimir Putin pentru depăşirea crizei ucrainene

Preşedintele ales al Ucrainei, Petro Poroşenko, afirmă într-un interviu acordat revistei Bild că intenţionează să poarte discuţii cu omologul său rus, Vladimir Putin, pentru "depăşirea crizei şi favorizarea păcii", relatează AFP.

"Vom avea discuţii cu Vladimir Putin, pentru detensionarea situaţiei şi favorizarea păcii", a declarat Poroşenko, ales duminică în funcţia de preşedinte al Ucrainei.

"Când şi unde vor avea loc aceste discuţii nu s-a decis deocamdată", a spus preşedintele Ucrainei.

Poroşenko a fost invitat de preşedintele Franţei, Francois Hollande, la ceremoniile organizate pentru a marca Debarcarea în Normandia. La aceste ceremonii, organizate în vestul Franţei, este invitat şi Vladimir Putin.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici