Portavionul nuclear francez Charles de Gaulle, angajat în atacurile din Irak împotriva Stat Islamic

Franţa a angajat portavionul nuclear Charles de Gaulle, începând de luni, pentru opt săptămâni, în operaţiunile din Irak împotriva grupării Statul Islamic (SI), iar ministrul Apărării Jean-Yves Le Drian a efectuat dimineaţa o vizită la bordul navei.

743 afișări
Imaginea articolului Portavionul nuclear francez Charles de Gaulle, angajat în atacurile din Irak împotriva Stat Islamic

Portavionul nuclear francez Charles de Gaulle, angajat în atacurile din Irak împotriva Stat Islamic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Această ameninţare, terorismul jihadist, ne vizează cetăţenii, interesele, valorile. Franţa va răspunde cu fermitate totală", a subliniat ministrul, relatează site-ul 20minutes.fr.

Primele patru avioane de vânătoare de tip Rafale au decolat luni dimineaţa de la bordul portavionului, aflat în Golful Persic, la aproximativ 200 de kilometri nord de Bahrain. Avioanele şi-au atins obiectivele după aproximativ o oră şi jumătate de zbor, de două ori mai puţin decât decât fac aeronavele de la Baza Al-Dhafra din Emiratele Arabe Unite (EAU).

Portavionul nuclear Charles de Gaulle a pornit pe 13 ianuarie de la Toulon, în sudul Franţei, într-o misiune de cinci luni. El urmează să fie angajat timp de opt săptămâni în regiunea Golfului, alături de portavionul USS Carl Vinson, în cadrul operaţiunilor coaliţiei internaţionale conduse de către Statele Unite, potrivit lui Le Drian. După aceea, nava îşi va continua drumul către India.

Armata franceză dispune deja, în regiune, de nouă avioane de tip Rafale, şase de tip Mirage, un avion de patrulare maritimă de tip Atlantique-2 şi de un avion de alimentare cu carburant în zbor de tip C-135, potrivit ziarului Le Parisien. Operaţiunea Chammal contra SI a fost declanşată de către Paris în urmă cu aproape o jumătate de an.

Avioanele franceze au efectuat, începând de la jumătatea lui septembrie, aproximativ 100 de misiuni de recunoaştere şi tot atâtea misiuni de atac, în Irak, sprijinind forţele irakiene şi peshmerga kurzi în lupte împotriva SI la sol, potrivit anturajului ministrului.

Franţa şi Australia sunt unii dintre principalii contributori militari ai coaliţei de 32 de ţări împotriva SI, dar cu mult în urma Statelor Unite, care efectuează grosul operaţiunilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici