Portugalia renunţă la acordarea de libere cu ocazia a două sărbători religioase, din cauza crizei

Lisabona şi Sfântul Scaun au ajuns la un acord pentru renunţarea la acordarea a două zile libere de sărbători religioase începând din 2013, aşa cum prevede o reformă a Codului Muncii hotărâtă de Guvern, cu scopul ameliorării competitivităţii ţării, beneficiară de asistenţă financiară.

234 afișări
Imaginea articolului Portugalia renunţă la acordarea de libere cu ocazia a două sărbători religioase, din cauza crizei

Portugalia renunţă la acordarea de libere cu ocazia a două sărbători religioase, din cauza crizei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Guvernul portughez şi Vaticanul au ajuns la un acord asupra reducerii numărului de zile libere acordate de sărbători religioase" începând din 2013, "pentru o perioadă de cinci ani", a anunţat Ministerul Afacerilor Externe şi Economiei într-un comunicat.

Va fi vorba despre Sărbătoarea Sfântului Sacrament (Corpus Domini), la 60 de zile după Paşti, a cărei "celebrare (joia) este mutată în duminica următoare" şi despre sărbătoarea tuturor sfinţilor, pe 1 noiembrie, precizează Guvernul portughez.

"Acest acord are scopul să susţină eforturile Portugaliei şi portughezilor de a învinge criza economică şi financiară cu care se confruntă ţara", se subliniază în comunicat. Aceeaşi sursă precizează că, după o perioadă de cinci ani, Portugalia şi Vaticanul "vor reevalua termenii acestui acord".

Negocierile între Biserica Catolică şi Guvernul portughez în vederea renunţării la acordarea de libere cu ocazia acestor două sărbători s-au desfăşurat timp de mai multe săptămâni. Sărbătorile religioase sunt stabilite prin Concordatul din 2004, semnat între statul portughez şi Vatican.

"Sfântul Scaun este cel care a identificat sărbătorile religioase" la care să nu se acorde liber, a precizat Guvernul în comunicat.

În schimbul unui ajutor financiar în valoare de 78 de miliarde de euro, acordat Portugaliei în mai 2011 de către Uniunea Europeană (UE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), Guvernul s-a angajat să reformeze piaţa muncii printr-o "flexibilizare" a programului de muncă şi a criteriilor de concediere, suprimând totodată zile libere acorate de sărbători, dar şi zile de concediu.

În afară de suprimarea unor libere acordate de sărbători religioase, Guvernul a propus, de asemenea, suprimarea unor libere acordate de sărbători publice cu caracter civil, începând de anul viitor. Este vorba despre sărbătorile de la 5 octombrie, care marchează Instaurarea Republicii, şi de la 1 decembrie, care marchează restaurarea Independenţei faţă de Spania.

Reforma Codului Muncii, negociată între Guvern şi partenerii sociali, cu excepţia CGTP, principalul sindicat din ţară, a fost adoptată în primă lectură, la sfârşitul lui martie, de către Parlament. De atunci, ea a fost vizată de o puternică mişcare socială de contestare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici