Posibil dezastru ecologic în zona de coastă a Muntenegrului

Zona de coastă a Muntenegrului riscă să fie afectată de un dezastru ecologic, după eşuarea unei nave sub pavilion elen în portul Bijela, la sfârşitul săptămânii, relatează pagina electronică a postului de radio B92.

1 afișare

Partea din spate a navei, la bordul căreia erau depozitate 215 tone de petrol, s-a scufundat, riscând să provoace un dezastru ecologic.

O serie de oficiali în domeniu au declarat că nu există posibilitatea ca ţiţeiul aflat la bordul navei să se scurgă în apă. "Riscul unei scurgeri de petrol există doar teoretic", a declarat Stanko Zlokovici, preşedintele autorităţii navale, pentru publicaţia electronică Balkan Insight.

"Doar dacă se va produce din nou o furtună puternică nava se va scufunda în întregime, însă deocamdată ea este stabilă", a adăugat Zlokovici.

Nava "Mexica", deţinută de compania elenă Zamounis şi Asociaţii, s-a scufundat parţial vineri, în timpul unei furtuni puternice produse în Golful Boka Kotorska. Nava fusese adusă în şantierul naval pentru reparaţii şi urma să plece în decurs de 15 zile.

Potrivit directorului Institutului pentru biologie marină din Kotor, Sreten Mandici, o eventuală scurgere de petrol ar afecta întregul golf. "Ar fi un dezastru dacă se va produce o scurgere de petrol. Ar fi fatal pentru flora marină şi peşti", a explicat Mandici pentru Balkan Insight.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici